Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zloději se zaměřují na jízdní kola

TRUTNOVSKO - Krádeže bicyklů v Trutnově. 

V úterý odpoledne 7. 1. 2014 vyjížděli trutnovští policisté do Papírenské ulice, kde se v průběhu několika posledních dnů dosud neznámý zloděj vloupal do sklepa jednoho z místních obytných domů. Ohledáním místa činu a následně provedeným šetřením policisté zjistili, že pachatel z místnosti v suterénu domu odcizil horské jízdní kolo značky KELLYS černo-šedé barvy. Poškozený vyčíslil škodu na 16 tisíc korun.
Další dva případy krádeží bicyklů trutnovští policisté zaprotokolovali již v pondělí 6. 1. 2014. K prvnímu z uvedených došlo před jednou z prodejen v Trutnově na Polské ulici. Oznamovatelka službu konajícímu policistovi sdělila, že si své kolo odstavila v odpoledních hodinách do stojanu a zámkem jej zajistila proti krádeži. Po necelé hodině se na uvedené místo vrátila, ale horské jízdní kolo značky SCOTT se již ve stojanu nenacházelo. Škoda byla v tomto případě vyčíslena na necelých 15 tisíc korun.
 Třetím ze zaprotokolovaných případů je krádež dvou ještě nepoužitých jízdních kol značky FUJI, která stála vystavena před jednou z prodejen v Trutnově na Obchodní ulici. K tomuto případu došlo v pondělí navečer 6. 1. 2014 poté, co dosud neznámý zloděj přerušil zajišťovací lanko, kterým byla kola proti krádeži zajištěna. Zástupce poškozené společnosti v tomto případě vyčíslil škodu na částku převyšující 50 tisíc korun.  
K poslednímu z případů krádeží jízdních kol došlo o uplynulém víkendu. V sobotu odpoledne 4. 1. 2014 vyjížděla hlídka trutnovských policistů do ulice Pampelišková, kde dosud neznámý zloděj vnikl do společné kolárny jednoho z místních domů. Nezvaný host z místnosti odcizil tři jízdní kola určená pro dospělé a dvě kola dětská. Majitel bicyklů vyčíslil škodu na 10 tisíc korun. Shora uvedená protiprávní jednání policisté dokumentují pro podezření ze spáchání přečinů krádež a v některém z případů i porušování domovní svobody, za které může být soudem uložen trest odnětí svobody na dva nebo tři roky, v jednom z případů až na pět let. Místní policisté se svými kolegy ze služby kriminální policie a vyšetřování po zlodějích a odcizených kolech intenzivně pátrají.
Ke krádežím jízdních kol často dochází v případech násilných vniknutí do sklepů či jiných částí obytných domů. V těchto případech bychom chtěli všechny občany požádat, aby v případě, že by ze sklepů či chodeb svých domů zaslechli jakékoli zvuky připomínající páčení, nechť ihned telefonují na linku 158. Stejně by se měli nájemníci domů zachovat, pokud na chodbách či v suterénech svých obydlí zahlédnou zcela cizí osobu, která svým chováním vzbuzuje jakékoli podezření. Policejní hlídka je po takovémto oznámení na místě během několika minut, což může přispět k odhalení pachatele jakékoli majetkové trestné činnosti.
Policie České republiky v Trutnově tímto žádá všechny majitele jízdních kol, aby si na své dopravní prostředky dávali mnohem lepší pozor. Každý by měl myslet na to, že volně odstavené jízdní kolo je pro zloděje snadným cílem. Kvalitní kolo v hodnotě několika desítek tisíc korun, které je zabezpečeno obyčejným lankovým zámkem, je pro zloděje rovněž snadným cílem. Každý by si měl uvědomit, že dnes vyráběná kola mají hmotnost, která nemůže „zájemce“ od jeho protiprávního jednání nijak odradit.
por. Bc. Udo Ertner
8. 1. 2014 v 9:50

vytisknout  e-mailem