Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zloději si začínají vybírat sklepy

Odnášejí vše, co najdou  

     Od začátku roku plzeňští policisté šetřili 35 případů vloupání do sklepních kójí. Zloději nejvíce řádili ve středu města, na Vinicích a Doubravce, naopak nejbezpečnější čtvrtí, co se týká vykrádání sklepů, jsou Skvrňany.
      Policisté z praxe vědí, že lapkové využívají toho, že většina sklepních kójí je uzavřena obyčejnými petlicemi. Většinou jim zabere chvilku ji odstranit a pak si jen prohlédnou interiér a odcizí to, co se jim bude hodit. Samozřejmě kradou věci, které buď mohou použít pro svoji potřebu jako jsou kompoty či alkohol nebo naopak předměty, které mohou lehce zpeněžit. Mnoho lidí si do sklepa ukládá kola, v některých případech i velmi drahá, lyže či jiné sportovní potřeby. V tomto týdnu zloděj vnikl například do kóje v Toužimské ulici v Plzni a našel tam televizi se zabudovaným DVD přehrávačem a vysavač. Výjimku nejsou ani rybářské potřeby, pneumatiky nebo sezónní oblečení.
      Zabezpečení kóje by mělo být úměrné věcem, které jsou uvnitř uschované. Pokud si někdo nechá sestavit drahé jízdní kolo, určitě by měl zamířit do specializovaných prodejen a nechat si od odborníků poradit, jaké zajištění by bylo vhodné. Vybrat si může od certifikovaných mechanických zábran až po nejrůznější elektronické zabezpečovací systémy. Klasické plaňkové dveře s petlicí, pro zloděje nejsou žádnou překážkou. Dobré je mít dveře, které jsou plné, aby přes ně nebylo vidět a samozřejmě kvalitní bezpečnostní zámek. Lidé by si také měli uvědomit, že do sklepa nepatří drahé předměty. Kriminalisté dále radí, aby lidé věnovali pozornost tomu, kdo se v domě pohybuje. Pokud mají podezření na nějaké protiprávní jednání cizích osob, mohou se obrátit na policisty. Další jednoduchá ale účinná rada je zamykat vchodové dveře. A to nejen přes noc, ale i v denních hodinách. Každá překážka navíc zloděje odradí. Také není od věci zajistit fungující osvětlení vnitřních a venkovních prostor domu.
        
 

vytisknout  e-mailem