Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Zloději stavěli auta na cihly

HODONÍNSKO: Kriminalisté jim prokázali rozsáhlou trestnou činnost 

Veselským kriminalistům se, ve spolupráci s kolegy z Uherskohradišťska, podařilo dopadnout trojici pachatelů. Ti mají na svědomí sérii krádeží kol z osobních vozidel a několik případů vloupání do domů a firem.  Tento trojlístek ve věku 19 až 20 let se trestné činnosti dopouštěl v obou okresech. Všichni tři pocházejí z okresu Uherské Hradiště a trestnou činnost nepáchají poprvé. Jednoho z nich dokonce v nejbližších dnech čeká nástup do vězení za předchozí skutky.

Nejvíce se specializovali na krádeže kompletních sad litých kol s pneumatikami z osobních vozidel. Za posledního půl roku provedli ve Strážnici a ve Veselí nad Moravou pět těchto krádeží, kdy připravili majitele vozidel o všechna kola v celkové hodnotě téměř šedesát tisíc korun. Dalších několika krádeží se dopustili v sousedním okrese. Sady kol poté prodávali na internetových aukčních portálech nebo použili na svá vozidla. Peníze si pak rozdělili a utráceli za zábavu nebo hraním na automatech. Po zadržení pachatelů některá neprodaná kola dobrovolně vydali.

Kriminalisté na zloděje přišli na základě různých střípků, které postupně zapadaly do mozaiky. Ať už to byla výpověď náhodného svědka, operativní šetření nebo zajištěné stopy.  Tyto indicie pak kriminalisty dovedli na konkrétní stopu a konkrétním pachatelům. Při následných výsleších pak mladíci trestnou činnost přiznali. Vozidla většinou tipoval jeden z nich při cestě do školy, kterou navštěvuje ve Strážnici. Pak už stačilo domluvit termín a vydali se kola ukrást. Po jejich nájezdu zůstalo auto stát pouze na cihlách.

Jinou kapitolou pak byly případy vloupání, které prováděli buď jednotlivě nebo ve trojici. Jedním z případů bylo vloupání do rodinného domu ve Veselí nad Moravou. Do domu se dostali přes neuzamknutou garáž. Z domu se ztratila finanční hotovost a stravenky. Majiteli domu vznikla škoda přesahující deset tisíc korun.
Dalšího vloupání se dopustili, když za pomocí shodného klíče vnikli do firmy ve Veselí nad Moravou. Odtud zmizely mince a znehodnocené zbraně. Jednalo se o nefunkční pistoli a samopal.

Trojlístek zlodějů bude obviněn z trestných činů Krádeže a Porušování domovní svobody. V případě odsouzení jim hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

nprap. Petr Zámečník

vytisknout  e-mailem