Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Znalci KÚP získali významné ocenění

Řešitelský tým Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR (KÚP) získal Cenu ministra vnitra za mimořádné výsledky v oblasti bezpečnostního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací za zkoumání povýstřelových zplodin.  

Cenu v podobě finančního ocenění ve výši 500 000 korun převzala pětice znalců KÚP ve čtvrtek 15. listopadu 2012 z rukou prvního náměstka ministra vnitra Jaroslava Hrušky za účasti ředitelky odboru bezpečnostního výzkumu a policejního vzdělávání JUDr. Heleny Tomkové a náměstka policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování plk. Mgr. Václava Kučery.
 
Řešitelský tým KÚP ve složení pplk. Ing. Lubor Fojtášek, plk. RNDr. Marek Kotrlý, pplk. Mgr. Ivana Turková, Mgr. Tomáš Kmječ a plk. Ing. Pavel Kolář, CSc. získal ocenění za výsledky dosažené v těchto projektech:
 
  • Povýstřelové zplodiny – vznik, distribuce a jejich stálost jako kriminalistických stop
  • Stanovení časových úseků sedimentace povýstřelových zplodin
  • Povýstřelové zplodiny – faktory související s přítomností a pohybem osob na místě výstřelu a stanovení úrovně jejich náhodného výskytu v environmentálním prostředí
  • Vzdálený přenos částic povýstřelových zplodin ze zápalky náboje a studium historie zbraně z hlediska těchto částic.
 
Poradní komise pro bezpečnostní výzkum vybírala ze čtyř předložených nominací a doporučila udělit cenu týmu KÚP na základě tří klíčových kritérií, kterými jsou: význam výsledků pro praxi, závažnost a aktuálnost řešené problematiky a renomé členů navrhovaného týmu v národním a mezinárodní měřítku.
 
Zkoumání částic povýstřelových zplodin významně napomáhá při vyšetřování trestných činů, při kterých je použita palná zbraň. Většinou se jedná o násilnou a   organizovanou trestnou činnost.
 
Ve světovém měřítku se o existenci těchto okem neviditelných částic začali vědci zajímat od 70. let 20 století. V KÚP jsou zkoumány od roku 1992. V roce 1998 byl spuštěn první výzkumný projekt, k němuž v následných letech přibyly další výzkumné úkoly, jejichž cílem bylo zmapovat chování částic povýstřelových zplodin a další aspekty týkající se jejich důkazní hodnoty (např. jejich stálost na předmětech).
 
Členové týmu prezentovali výsledky svého výzkumu na nejrůznějších odborných konferencích v ČR i v zahraničí, přednesli řadu přednášek pro policisty i mimoresortní instituce a publikovali několik článků v domácích i zahraničních odborných časopisech. Za všechny lze uvést např. články: „Distribution of GSR particles in the surroundings of shooting pistol“ (Fojtášek, L., Vacínová, J., Kolář, P., Kotrlý, M.) a „Time Periods of GSR Parcicles Sedimentation after Discharge – Final Results“ (Fojtášek, L., Kmječ, T.), které byly publikovány v časopise Forensic Science International. Oba články jsou měly obrovský úspěch a   stále jsou citovány v mnoha publikacích po celém světě. 
 
Jedním z členů řešitelského týmu je také plk. Ing. Pavel Kolář, CSc., který se na výzkumných projektech podílel před svým nástupem do funkce ředitele KÚP. „Z ocenění mám obrovskou radost a to hned dvojnásobnou. Je to velký úspěch pro řešitelský tým Kriminalistického ústavu Praha nejen v dimenzích České republiky, ale zejména na světové úrovni. Byli jsme jedni z prvních, kdo se této problematice začal věnovat. Za druhé jsem rád, že jsem se mohl osobně podílet na některých analýzách a tvorbě projektu,“ uvedl ředitel Kolář a vyjádřil přání, aby podobných úspěchů bylo více.   
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
16. 11. 2012   

 

Odkazy do noveho okna

Předání ocenění 01

Předání ocenění 01 

Detailní náhled

Předání ocenění 02

Předání ocenění 02 

Detailní náhled

Předání ocenění 03

Předání ocenění 03 

Detailní náhled

Předání ocenění 04

Předání ocenění 04 

Detailní náhled

Předání ocenění 05

Předání ocenění 05 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem