Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Znásilnění

Jihočeský kraj - Policisté varují ženy před nebezpečím v letních měsících. 

Nastalo teplé počasí, které kromě slunečního svitu a delšího dne, sebou nese i zvýšený nápad násilné mravnostní trestné činnosti. Případy znásilnění jsou sice celoročně, ale právě s teplejším počasím, kdy ženy chodí po ulicích, parcích a jiných místech více odhalené, lákají různé kriminální živly zaměřené na tuto problematiku.
 
V letošním roce řešili jihočeští policisté od 1. ledna do 15. května již 14 případů dokonaného trestného činu a 2 případy ve stádiu pokusu. Pro srovnání za stejné období loňského roku řešili policisté 15 případů dokonaného trestného činu a také 2 případy ve stádiu pokusu.
 Další statistické údaje loňského roku nám vykazují za letní období od 1. června do 15. září 20 případů dokonaného trestného činu a 3 případu ve stádiu pokusu.
 
Podle § 185 trestního zákoníku se znásilnění dopustí ten, kdo násilím nebo pohrůžkou násilí nebo jiné těžké újmy donutí jiného k pohlavnímu styku, kdo k takovému činu zneužije bezbrannosti jiného, připouští tedy i znásilnění muže ženou. V takovém případě hrozí pachateli trest odnětí svobody na 6 měsíců až 5 let. V případě znásilnění formou soulože, na dítěti nebo se zbraní se trestní sazba zvyšuje na 2 léta až 10 let. V případě znásilnění dítěte mladšího 14 let nebo na místě, kde je omezována osobní svoboda nebo způsobení těžké újmy na zdraví znásilněním se trestní sazba zvyšuje na 5 až 12 let. V případě nedbalostního usmrcení při znásilnění se trestní sazba zvyšuje na 10 až 16 let.
 
Z preventivních důvodů ženám radíme nechodit parky, sady, lesy a jinými málo osídlenými místy bez doprovodu. Pokud vyhledáváte samotu, vždy u sebe mějte mobilní telefon a prostředek k osobní ochraně – pepřový sprej nebo i lak na vlasy. Svým blízkým uveďte, kam jdete a kdy se přibližně vrátíte. V případě napadení zachovejte chladnou hlavu, mnohdy křik a kopy kolem sebe dokážou zabránit nejhorší potupě ženy.
 
nprap. Milan Bajcura, pisjc@mvcr.cz

1. června 2011

 

 

vytisknout  e-mailem