Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Zneužil informace v obchodním styku

Získal prospěch za bezmála 50 miliónů korun. 

Škodu za bezmála 50 miliónů korun způsobil svým nezákonným jednáním jedenapadesátiletý muž z Táborska, kterého jihočeští kriminalisté podezírají ze spáchání trestného činu zneužívání informací v obchodním styku (§ 128, odst. 2, 4 trestního zákona).

Trestně stínán na svobodě je obviněný jako předseda představenstva jednoho zemědělského družstva na Táborsku, které dlouhodobě nesplácelo závazek České konsolidační agentuře z investičních akcí družstva. Proto předseda předložil návrh na založení akciové společnosti, která byla v červenci 2000 řádně schválena a založena. Předsedou představenstva akciové společnosti se stal opět jedenapadesátiletý muž z Táborska, který v úmyslu získat majektový prospěch, podespal jako předseda zemědělského družstva i akciové společnosti v období od července 2000 do měsíce října 2001 smlouvy o posyktování služeb mezi oběma subjekty. Na základě těchto smluv vystavila zmíněná akciová společnost faktury v celkové výši za téměř 50 miliónů korun. Uzavřené smlouvy o poskytnutí služeb nebyly pro družstvo ziskové, ale měly za následek předlužení a vznik konkurzního stavu.

Úmyslným jednáním obviněného muže došlo u zemědělského družstva k vyvedení dlouhodobého majetku a znemožnění tvorby výroby. Družstvo tak nebylo způsobilé plnit své závazky. Tímto svým úmyslným jednáním předseda jako člen orgánu, který se účastní na podnikání dvou organizací se stejným nebo podobným předmětem činnosti, uzavřel smlouvy nevýhodné pro jednu z nich a pro druhou měl získat prospěch ve výši téměř 50 miliónů korun.

vytisknout  e-mailem