Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zneužitá identita

KRAJ - Dva muži způsobili několikamiliónovou škodu. 

V těchto dnech krajští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality obvinili ze zvlášť závažného zločinu podvod dva muže ve věku 38 a 46 let pocházející ze Střední Moravy. Muži měli po předcházející přípravě, vzájemné domluvě, po rozdělení úloh a po ujednání odměny lstivým způsobem vylákat z různých obchodních společností sídlících nejen po celé České republice ale i Polské republice stavební materiál. Vydávali se jak za smyšlené tak i za skutečně existující osoby či skutečně existující společnosti, jejichž identitu bez jejich vědomí zneužili, se záměrem získat pro sebe finanční prostředky.
Vytvořili legendu o vážném zájemci o nabízený materiál, zřídili si kontaktní e-mailové adresy a telefonní spojení, připravili listiny, které měly oslovené dodavatele materiálu přesvědčit o platební schopnosti společností, za jejichž zástupce se vydávali, a činili všechny potřebné kroky, aby svého cíle dosáhli – tj. získali materiál v požadované výši, tento neuhradili, sebe obohatili a dodavatele poškodili.

Během 7 měsíců způsobili škodu za nejméně necelých 5 miliónů korun a dále se pokusili vylákat stavební materiál za více než 43 miliónů korun.

Oběma mužům za to, že způsobili škodu velkého rozsahu, hrozí trest odnětí svobody na 5 až 10 let.

por. Iva Kormošová
20.6.2023, 10.45

vytisknout  e-mailem