Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zneužití hesla a dat na sociální síti

NÁCHODSKO – Pachatel žádal z cizího facebookového účtu poslat PIN kódy 

Po dosud neznámém pachateli pátrají náchodští policejní specialisté, zabývající se internetovou kriminalitou. Dosud nezjištěný hacker předvedl již v minulosti několikrát zveřejňovaný podvod s cizí identitou na sociální síti, kdy od známých a přátel náhodně vybrané osoby vyláká malou půjčku či PIN kód s přístupem k účtu, jejímž prostřednictvím pak odčerpá větší finanční částku.

Tento podvodník se nezjištěným způsobem přihlásil do Facebooku na osobní účet mladé ženy z Hronova a jejím jménem rozesílal jejím přátelům žádosti o přeposlání zpráv s různými kódy, které jim dojdou na jejich mobilní telefony. Podvodník zdůvodnil svou žádost například technickými potížemi se svým internetovým bankovnictvím či počítačem. Ovšem po zpětném zaslání těchto „kódů“, které byly ve skutečnosti ověřením transakce, se osloveným z jejich telefonních účtů odečetly různě vysoké finanční částky v řádech tisíců korun.

Ten, kdo na zprávu vůbec nereagoval nebo si nejprve ověřil, že není pravdivá, si tak mohl gratulovat, že své peníze uchránil, ostatní se nepříjemně poučili. Policisté v těchto případech radí na žádosti o peníze nebo přeposílání práv prostřednictvím sociálních sítí nereagovat. Taková výpomoc v dobré víře totiž může v anonymním virtuálním prostředí snadno doputovat do nesprávných rukou!

por. Mgr. Eva Prachařová
5. 9. 2016 v 14:45

vytisknout  e-mailem