Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Zneužíval svého minulého zaměstnání

BLANSKO-VYŠKOV: V obleku saniťáka bral od důchodců peníze. 

      V posledním roce naletělo nejméně dvanáct, převážně seniorů, jednačtyřicetiletému muži, který za nimi chodil se smyšlenými příběhy a využíval jejich důvěry. Vše měl velmi dobře promyšlené. Aby vypadal ještě důvěryhodněji, navštěvoval je v červenobílém oblečení zdravotníka jezdícího v sanitním voze.
 
     V prosinci loňského roku tak například navštívil v Brně čtyřiašedesátiletou ženu, kterou znal právě z doby, kdy pracoval jako řidič sanitky. Namluvil jí, že se sanitkou způsobil dopravní nehodu a musí nyní zaplatit škodu. Žena mu tedy půjčila pět tisíc korun. O několik dní později se k ní však muž vrátil a tvrdil, že se škoda zvýšila. Dostal tak od důvěřivé ženy další čtyři tisíce. Přestože slíbil, že peníze do měsíce vrátí, půjčku nesplatil a na urgence nereagoval. Vymlouval se na to, že má zdravotní problémy. Dalšími podvedenými pak byly například devětasedmdesátiletá žena z Rájce-Jestřebí nebo další, jednaosmdesátiletá žena z Jedovnic. Muž ale navštěvoval svoje bývalé pacienty, které převážel, i v dalších obcích a městech na Blanensku, například v Adamově, Sloupu či různých částech Brna.
 
      Se stejnou povídačkou o nehodě sanitky, kterou údajně způsobil, navštívil také sedmasedmdesátiletou ženu z Blanska. Ta mu půjčila čtyři tisíce korun. K vrácení peněz se falešný sanitář neměl, žena se však nevzdala. Začala mu vyhrožovat medializací celého případu a také oznámením všeho na policii. Muže tak dotlačila k tomu, že jí peníze nakonec vrátil. Byla však jedinou, kdo se dočkal peněz nazpět. Ostatním tak falešný saniťák způsobil škodu v celkové výši téměř 60 tisíc korun. Muž, který si byl plně vědom svojí majetkové situace a který se obohacoval tím, že uváděl jiné v omyl, je nyní podezřelý ze spáchání trestného činu podvodu.
 
      Na celém případu je zarážející i to, že muž už v minulosti stanul před soudem. Za jiné podvody byl odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na necelé dva roky. Přesto se k trestné činnosti vrátil.
 
      Kriminalisté v současné době shromažďují potřebné důkazy. Vzhledem k tomu, že není možné vyloučit, že podvodník využil důvěry ještě více starších lidí, hledáme případné další oběti tohoto podvodníka. Lidé, které tedy s žádostí o finanční pomoc navštívil muž oblečený v pracovním oděvu řidiče sanitního vozu, se mohou přihlásit policistům na tísňovou linku 158.
 
     por. Mgr. Iva Šebková, 17.9.2012

vytisknout  e-mailem