Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Zničená díla z mezinárodního malířského sympozia

BŘECLAVSKO: Vzniklá škoda je přes čtyři a půl milionu korun.  

Valtice - Zničeno celkem 58 obrazů od devětatřiceti autorů a vzniklá škoda ve výši 4.661.000 korun - právě takový je závěr dosavadního šetření v případu poškozených uměleckých děl z mezinárodního malířského sympozia „Velký formát“. Sympozia se konala v barokní jízdárně valtického zámku v letech 1992-1996, 2001-2005.

Břeclavští policisté v těchto dnech zahájili trestní stíhání proti 38letému muži, který na zámku vykonával funkci kastelána. Je obviněn z přečinu poškození cizí věci, jehož se měl dopustit tím, že nařídil zaměstnancům likvidaci obrazů. Umělecká díla byla uskladněna v zámeckých prostorách.

Celý případ se rozjel 8. března 2014, kdy jsme na linku 158 přijali oznámení, že na zámku chybí umělecká díla. Policisté z obvodního oddělení se události začali ihned věnovat a nelezení několika poničených rámů pouze potvrdilo, že s obrazy není něco v pořádku. Případ si následně převzali kriminalisté, kteří ještě v dubnu 2014 zahájili úkony trestního řízení. Rozplétání případu bylo velmi složité. Spolupracovali jsme např. s Národním památkovým ústavem, abychom zjistili smluvní závazky a v první řadě jsme museli ustanovit přesné seznamy uměleckých děl i autorů, kteří pocházejí nejen z naší republiky, ale také ze zahraničí.
Vynaložené úsilí se kolegům vyplatilo. Ve středu 1. dubna 2015 jsme zadrželi podezřelého muže a zároveň jsme podali podnět k návrhu na vzetí do vazby. Jak jsme již uvedli – kastelána viníme z trestného činu poškození cizí věci. Vzhledem k tomu, že jeho rozhodnutím vznikla značná škoda, hrozí mu trest odnětí svobody v délce od šesti měsíců až na tři roky.
 
Vyšetřování kauzy nadále probíhá, a proto se nebudeme vyjadřovat k dalším podrobnostem. Pro doplnění pouze uvádíme, že obviněný muž byl včera odpoledne předveden k soudci, který rozhodl o jeho stíhání na svobodě.  
por. Mgr. Kamila Haraštová, 4. dubna 2015
 
Odkazy do noveho okna

poškozené rámy

poškozené rámy 

Detailní náhled

poškozené rámy_1

poškozené rámy_1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem