Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Znovu naletěl podvodníkovi

SVITAVSKO – V minulosti muž ze Svitavska přišel obdobným způsobem o více jak sto dvacet tisíc korun. Nyní během čtyř dní mu z několika účtu zmizelo téměř 800 tisíc korun. 

Všechno začalo minulý týden, když poškozeného telefonicky kontaktoval muž údajně ze společnosti obchodující s kryptoměnou se smyšlenou historkou, že na účtu poškozeného má být  kryptoměna v hodnotě deseti tisíc amerických dolarů. Toto tvrzení si poškozený mohl ověřit po přihlášení na internetových stránkách, které mu muž uvedl. Tam skutečně zůstatek uviděl a tak se společně dohodli, že poškozený zbylé množství kryptoměny prodá a finanční prostředky získané z prodeje mu budou převedeny v českých korunách na jeho účet. Druhý den neznámý muž poškozeného kontaktoval opětovně, že je ještě potřeba provést preautorizaci a ověřit jeho bankovní účet. K tomu si ale musí stáhnout do svého počítače určitou aplikaci. To poškozený odmítl s tím, že díky této aplikaci ho v minulosti již podvedli. Muž mu tedy nabídl zaslání odkazu na jinou aplikaci. S instalací jiné aplikace poškozený už ale souhlasil. Neznámý pachatel tak získal přístup do internetového bankovnictví a ke všem bankovním účtům, ke kterým měl poškozený dispoziční právo. Následně přišel o 441 tisíc korun.

O čtyři dny později se neznámý muž ozval znova. Sice se představil jiným jménem, ale hlas byl totožný. Volal proto, aby se s poškozeným domluvil, že mu všechny jeho peníze vrátí zpět. Bylo ale nutné udělat tzv. uvolnění peněz, které byly preautorizované a jsou někde mezi běžným bankovním účtem a účtem s kryptoměnou. Poškozený tušil, že je něco špatně, ale volající mu sliboval, že jakmile budou peníze uvolněny, opravdu mu všechny jeho peníze vrátí zpět. Opětovně si tedy do svého počítače za pomoci odkazu, který mu neznámý muž poslal, nainstaloval aplikaci a řídil se jeho pokyny. Výsledkem této „spolupráce“ bylo zjištění, že přišel o dalších 331 tisíc korun.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací. Pachateli hrozí až pět let vězení.  

Opětovně apelujeme! Dávejte si pozor na své úspory ať nenaletíte podvodníkům!

19. května 2023
por. Mgr. Dita Holečková
tisková mluvčí policie Pardubického kraje

vytisknout  e-mailem