Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopravně bezpečnostní akce zaměřená na nákladní dopravu

KRAJ – Pět nákladních vozidel z místa kontroly již dále nepokračovalo.  

V předchozím týdnu (5. a 11. 10. 2015) proběhla i v Královéhradeckém kraji dopravně bezpečnostní akce v rámci plánu mezinárodní organizace TISPOL. Současně v kraji proběhla i součinnostní dopravní akce s Generálním ředitelstvím cel a Policie ČR a to v pondělí a pátek daného týdne.

TISPOL je organizace, která sdružuje evropské policejní sbory v oblasti dopravní problematiky a je založena na předávání zkušeností a informací. Hlavním cílem je realizace dopravně bezpečnostních akcí napříč Evropou.
Akce byly zaměřeny na kontrolu nákladní a autobusové dopravy. Řidiči se mohli s policejní hlídkou setkat především na silnicích první třídy, kde je právě provoz nákladní, či autobusové dopravy značný.

V rámci dopravních akcí a kontrol se policisté společně s pracovníky Centra služeb pro silniční dopravu zaměřovali především na kontrolu:

  • Dodržování povinností pro silniční osobní autobusovou a nákladní dopravu
  • Nízko rychlostní kontrolní vážení a kontrolu stanovených rozměrů
  • Na důkladnou kontrolu technického stavu
  • Na správné zabezpečení a upevnění nákladu
  • Omezení jízdy některých vozidel
  • Nedovolenou manipulaci s kontrolními zařízeními – tachografy a paměťovými kartami řidičů

Při akci jsme se zaměřili i na pátrání po hledaných osobách, odcizených vozidlech a součástí kontrol je samozřejmě i předložení potřebných dokladů k řízení a provozu vozidla a k nákladu. To, zda řidič neřídil pod vlivem alkoholu, bylo na místě samozřejmostí, s tím, že jsme se samozřejmě věnovali dohledu na dodržování ostatních povinností řidičů a spolujezdců včetně osobních vozidel.
Na vybraných stanovištích v pondělí a v pátek daného týdne byli společně s policisty i pracovníci Celního úřadu pro Královéhradecký kraj, pracovníci Centra služby pro silniční dopravu, pracovník Krajského úřadu Královéhradeckého kraje a policisté cizinecké policie.
Kolegové s cizinecké policie na místě spolupracovali zejména při ověřování platnosti dokladů u zahraničních dokladů a dále byli přítomni vzhledem k možnému zjištění poznatků týkající se nelegální migrace.
Příslušníci Celního úřadu pro Královéhradecký kraj prováděli kontroly přepravy nebezpečných věcí (dle dohody ADR), kontroly přepravy vybraných výrobků (lihovin, tabákových výrobků, minerálních olejů) a zaměřili se také na dodržování sociálních předpisů v silniční dopravě (tedy kontroly na státní odborný dozor – dodržování povinných přestávek osádek nákladních vozidel).

Během pondělí a pátka, kdy probíhaly jednotlivé akce v rámci celého kraje, bylo nasazeno více jak 85 policistů a dále i pracovníci výše zmíněných organizací.

Níže uvedené výsledky jsou právě z těchto rozšířených stanovišť, které byly vždy po jednom v pondělí a pátek a to v krajské metropoli v Hradci Králové.
Na těchto dvou stanovištích prošlo důkladnou kontrolou celkem 101 vozidel, která byla v naprosté většině nákladní. Celkem bylo zjištěno 26 přestupků, které byly vyřešeny buď blokovou pokutou, nebo oznámením na příslušný úřad. Nejčastěji se jednalo o přestupky spočívající v porušení zákona o silniční dopravě (bezpečnostní přestávky, doba řízení či manipulace se záznamovým zařízením). V těchto případech došlo k uložení celkem 3 kaucí v hodnotě 42 tisíc korun.
U pěti vozidel bylo zjištěno překročení maximální povolené hmotnosti, kdy tato vozidla již z místa kontroly neodjela a byla jim zakázána další jízda do doby odstranění závady. Ve dvou případech byly uloženy kauce celkem v hodnotě 10 tisíc korun.
Dopravní policisté při kontrolách dále zjistili, že na jednom vozidle resp. registrační značce, byla neoprávněně umístěna známka technické prohlídky. Jeden z řidičů, který převážel na svém nákladním voze řepu, řídil pod vlivem marihuany. Toto prokázala orientační zkouška na místě a vozidlo z místa odjelo s jiným řidičem.

Za zmínku stojí i uložená kauce v průběhu týdne jednomu řidiči nákladního vozidla a to ve výši 100 tisíc korun. Více se dočtete zde.

V obdobných akcích hodláme i nadále pokračovat. Stejně tak hodláme v Královéhradeckém kraji i pokračovat ve zvýšeném dohledu na provoz na pozemních komunikacích, v dobách značného provozu na pozemních komunikacích a to především v pátky a neděle.

 por. Bc. Jan Čížkovský
12. října 2015,11:30
 

vytisknout  e-mailem