Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vydávali se za někoho jiného

KRAJ - Na poplatek za falešný pas si nestihli ani vydělat. 

V pátek 17.6. se vydali policisté z Oddělení dokladů a specializovaných činností z Odboru cizinecké policie na kontrolu zaměstnanců jedné firmy na Královéhradecku, která zaměstnává cizince. U 14 kontrolovaných cizinců nepřišli na žádné porušení zákona, ale u tří zjistili padělané cestovní doklady. Doklady nebylo možné na první pohled rozeznat od pravých, ale díky zkušenostem, znalostem a pomocí techniky policisté záhy zjistili, že doklady - ID karty Rumunské republiky - nejsou originální.
Cizince na místě zajistili a převezli na služebnu cizinecké policie k zjištění pravé totožnosti. K prověření udané totožnosti využili policisté jeden z nástrojů mezinárodní policejní spolupráce, a to styčného důstojníka PČR v Bukurešti, který působí  pro Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Moldávii. Současně bylo odesláno tzv. řetězové dožádání cestou center policejní a celní spolupráce, které působí na hranicích sousedících států (PCCC-Police and Customes Cooperation Centres). Touto cestou se potvrdilo podezření policistů, že cizinci udané identity nejsou pravé a současně fakt, že i předložené ID karty Rumunska nejsou pravé. Potvrdilo se tak podezření na padělání předložených dokladů, což ostatně potvrdilo i odborné vyjádření specializovaného útvaru cizinecké policie. 
I přes poskytnutou potřebnou součinnost policie muži nadále odmítali sdělit svoji pravou totožnost. Až dalším prověřováním cizinci nevědomky prozradili jména svých rodičů, podle kterých se podařilojejich pravé totožnosti zjistit. Přesto, že svou smyšlenou identitu měli precizně naučenu, jména rodičů byla natolik zažitá, že je nevědomky vyzradili.  Nově zjištěná jména byla nakonec potvrzena u moldavské policie cestou Odboru mezinárodní policejní spolupráce Policejního prezidia ČR. Jednalo se o tři muže z Moldávie ve věku 34, 26 a 22 let, kteří přijeli do České republiky za prací. Aby jako občané tzv. třetích zemí mohli u nás pracovat, museli by mít pracovní povolení, což jako občané EU nemuseli podstupovat a firma je mohla okamžitě přijmout. Muži se posléze přiznali, že do naší země přicestovali v polovině letošního dubna na rumunské doklady, které si pořídili každý za 400 Eur.
Policisté po zjištění jejich totožnosti s nimi zahájili řízení o správním vyhoštění, ve kterém jim zakázali vstup na území členských států Evropské unie po dobu 5 let s příkazem vycestování do 20 dnů od nabytí právní moci rozhodnutí. Uložili jim blokovou pokutu ve výši jednoho tisíce korun a uhradit náklady řízení také ve výši jednoho tisíce korun.

por. Iva Kormošová
20.6.2016, 13.00
 

vytisknout  e-mailem