Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policejní preventisté navštívili žáky Gymnázia Mimoň

ČESKOLIPSKO - Policisté přiblížili žákům rizika spojená s užíváním návykových látek. 

Na sklonku školního roku v úterý 20. června zavítali policejní preventisté z 1Krajského ředitelství policie Libereckého kraje na Gymnázium Mimoň. Policisté si pro žáky připravili přednášku zaměřenou na zvyšování právního vědomí v souvislosti s užíváním legálních i nelegálních návykových látek.

Cílem přednášky bylo posluchačům přiblížit a vysvětlit rizika spojená s užíváním různých návykových látek, ať už se jedná o požívání alkoholu, užívání nikotinových a tabákových výrobků a samozřejmě měkkých a tvrdých drog.


V posledních letech nabývá na popularitě mezi žáky základních a středních škol užívání nikotinových sáčků, elektronických cigaret a přírodního opioidu zvaného kratom. Preventisté se zaměřili na negativní účinky nikotinu, který se například nachází v nikotinových sáčcích v poměrně vysoké dávce a děti si neuvědomují jeho účinky na organismus, zvlášť při nadměrné a nekontrolované konzumaci. To samé platí i pro elektronické cigarety, kdy se děti uzavřou na toaletách a tam vapují.

Vzhledem ke skutečnosti, že se přednášek účastnili žáci nezletilí a mladiství, byli seznámení i s trestněprávní odpovědností. Toto se hlavně týkalo užívání, distribuce a přechovávání nelegálních návykových látek čili drog. Přednášek se zúčastnilo celkem 85 žáků.


21. 6. 2023
nstržm. Libor Barták
oddělení tisku a prevence KŘP Libereckého kraje
 

vytisknout  e-mailem