Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté dohlédnou na veřejný pořádek při festivalu

KRAJ VYSOČINA: Při loňském ročníku se vyplatila preventivní činnost hlídek 

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina připravili bezpečnostní opatření k zajištění klidu a veřejného pořádku ve Světlé nad Sázavou a jejím okolí v souvislosti s konáním multikulturního festivalu Sázavafest 2014.
 
Do opatření jsou zařazeni policisté pořádkové, dopravní, cizinecké i kriminální policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří budou zajišťovat zvýšený výkon služby v místě konání festivalu nejen v průběhu dne, ale především v nočních hodinách, a to po celou dobu trvání festivalu. Při přípravách letošního opatření jsme využili všech zkušeností z loňského roku, kdy se festival poprvé v takovém rozsahu konal ve Světlé nad Sázavou.
 
I v letošním roce budeme mít k dispozici speciální monitorovací vozidlo, tentokrát od našich kolegů z Pardubického kraje. Moderní monitorovací a záznamová technika, kterou je vozidlo vybaveno, nám umožní sledovat situaci ve stanovém městečku, ale také na místech, která jsou určena pro parkování účastníků festivalu.
 
Naším prvořadým úkolem bude po celou dobu trvání festivalu dohlížet na veřejný pořádek ve městě. Pěší hlídky budou monitorovat situaci na příchodových a odchodových trasách návštěvníků festivalu a dohlížet, aby nebyla ohrožena bezpečnost občanů ani jejich majetku. Hlídky budou působit především preventivně v centru města, kde by mohlo docházet k výtržnostem. Zejména na odjezdových trasách z města pak budeme dohlížet také na plynulost provozu a budeme kontrovat řidiče, zdali dodržují všechna ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.,“ uvedl k bezpečnostnímu opatření jeho velitel plk Mgr. Aleš Indra, vedoucí odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Dopravní policisté po celou dobu festivalu v průběhu dne a noci budou dohlížet na plynulost provozu při příjezdu a odjezdu návštěvníků festivalu a při výkonu služby se zaměří zejména na kontrolu řidičů, zdali neusedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Loni jsme právě v dopravě zaznamenali velký počet přestupků, z nichž většinu jsme vyřešili uložením pokuty v blokovém řízení.
 
„V souvislosti s očekávaným příjezdem velkého množství návštěvníků do města upozorňujeme, aby lidé dbali pokynů policejních hlídek a neparkovali svá vozidla jinde než na místech, která jsou k tomu vyhrazená a aby věnovali pozornost dopravnímu značení. Když zaparkují a vozidlo opustí, měli by jej řádně uzamknout a nenechávat uvnitř na sedadlech žádné cenné věci, které by mohly přilákat pozornost zlodějů. Stejnou pozornost by měli věnovat také všem svým osobním věcem – dokladům, mobilním telefonům, kabelkám nebo batohům,“ doplnil zástupce velitele opatření plk. Mgr. Pavel Nováček. Jedině takovým přístupem návštěvníků můžeme eliminovat rizika krádeží a výraznou měrou přispět k tomu, aby v průběhu festivalu nedocházelo ke zbytečným případům kapesních krádeží nebo krádeží věcí ze stanů a zaparkovaných vozidel.
 
Loňské policejní bezpečnostní opatření realizované po celou dobu festivalu bylo velmi úspěšné a policisté všech služeb výkon služby na festivalu zvládli na výbornou - důležitá byla především preventivní činnost, kdy se motorizované i pěší policejní hlídky věnovaly dohledu nad veřejným pořádkem v centru města, v místech kolem zámeckého parku a kolem parkoviště a stanového městečka. Situaci v samotném místě festivalu a pohyb případných podezřelých osob monitorovali také policisté kriminální policie.
 
„V průběhu loňského festivalu jsme nemuseli vyšetřovat žádný násilný nebo majetkový trestný čin. Policisté nemuseli řešit ani žádný přestupek proti majetku a ani žádný případ výtržnictví. Nepřijali jsme ani žádné oznámení o krádežích věcí ze stanů, zaparkovaných vozidel nebo kapesních krádežích,“ doplnil k loňskému opatření plk. Mgr. Aleš Indra.
 
Loni se v průběhu všech festivalových dnů přestupků dopouštěli především řidiči. Policisté řešili celkem 93 přestupků, z toho 83 jich bylo vyřízeno uložením blokové pokuty. Všechny tyto přestupky se týkaly oblasti dopravy, tedy porušení některého z ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.
 
Deset přestupků policisté oznamovali k projednání do správního řízení. Z tohoto počtu se šest přestupků, které musely být vyřešeny ve správním řízení, týkalo zjištěného alkoholu u řidičů. Nejvyšší naměřená hodnota činila 0,95 promile. Policisté všem šesti řidičům zadrželi na místě řidičský průkaz a zakázali jim další jízdu. V jednom případě policisté uložili také kauci ve výši 5000 korun. Dopravního přestupku se totiž dopustil cizí státní příslušník, u kterého nelze vyloučit, že se bude správnímu řízení vyhýbat. Proto policisté uložili ve smyslu zákona kauci. 
 
Jeden přestupek, který musel řešit správní orgán, se týkal neuposlechnutí výzvy policistů. Přestupku se dopustila mladá žena z Karlovarska, která byla v silně podnapilém stavu. Dechová zkouška ukázala 2,40 promile alkoholu. Ženu převezli policisté k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici do Jihlavy. Ve stejném zařízení skončil v pátek také podnapilý muž, který ohrožoval svůj vlastní život a zdraví. Dechová zkouška ukázala, že mu koluje v krvi 2,68 promile alkoholu. Za celé trvání festivalu byly na protialkoholní záchytnou stanici do Jihlavy převezeny pouze dvě podnapilé osoby. Při silniční kontrole policisté zastavili řidiče osobního vozidla, u něhož zjistili, že nemá za volantem vozidla co dělat. Měl totiž vyslovený zákaz řízení. Muž se dopustil přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a věc byla řešena v zkráceném přípravném řízení.
 
Aktualizace: První festivalový den se obešel bez problémů
Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina nemuseli první festivalový den řešit žádný majetkový ani násilný trestný čin, ani žádnou výtržnost nebo přestupek proti majetku a nedošlo ani k narušení veřejného pořádku. V průběhu včerejšího dne a  noci jsme zadokumentovali  celkem deset přestupků v dopravě. Všechny přestupky byly vyřešeny uložením blokové pokuty. Jednoho muže, který se odpoledne kolem půl třetí v podnapilém stavu pohyboval v korytě řeky Sázavy v blízkosti splavu, policisté zajistili a vzhledem k tomu, že ohrožoval svůj vlastní život, tak ho převezli k vystřízlivění na Protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě. Dechová zkouška u muže prokázala hodnotu téměř 1,63 promile alkoholu. Ve spolupráci se strážníky městské policie policisté řešili kolem půlnoci oznámení, že se v okolí zámeckého parku pohybuje velký pes bez košíku. Policistům se psa podařilo psa odchytit a ve spolupráci se strážníky uspat a poté ho převezli do psího útulku v obci Příseka. Bezpečnostní opatření bude pokračovat po celou dobu konání festivalu.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
1. srpen 2014
 
 
 

vytisknout  e-mailem