Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté se nadýchali zplodin

HAVLÍČKOBRODSKO: Požár v bytě zřejmě zavinila nedbalost při kouření  

 

Policejní hlídka z policejní stanice Ledeč nad Sázavou byla ve středu 17. června devět minut po patnácté hodině vyslána operačním důstojníkem integrovaného operačního střediska prověřit oznámení o požáru bytu v ulici Stínadla v Ledči nad Sázavou.  Hlídka přijela během tří minut na místo. Policisté po příjezdu na místo zjistili, že oznámení se týká bytu ve čtyřpatrovém panelovém bytovém domě.

Když policisté vyběhli do posledního patra po schodišti, byl zde na chodbě cítit kouř, který vycházel kolem dveří jednoho z bytů proti schodišti. Policisté otevřeli dostupnou ventilaci na schodišťovém prostoru a zahájili evakuaci lidí z bytů.  Poté policisté vyčkali příjezdu profesionálních hasičů ze stanice v Ledči nad Sázavou. Hasiči po příjezdu začali s hašením požáru. Poté policejní pomáhala s evakuací lidí a před budovou zajišťovala veřejný pořádek. Policisté na místě spolupracovali se zdravotnickou záchrannou službou v poskytování pomoci obyvatelům domu, kteří se nadýchali kouře.

Z místa byly převezeny do nemocnice v Havlíčkově Brodě dvě malé děti a jejich matka a také osmdesátiletá žena z jiného bytu. Do nemocnice byl převezen také sedmdesátiletý muž. Při záchranných pracích se nadýchali zplodin hoření i dva zasahující policisté, které zdravotnická záchranná služba přepravila k lékařskému vyšetření do nemocnice v Havlíčkově Brodě. Jeden z policistů byl po vyšetření z nemocnice propuštěn a druhý zůstal v nemocnici na pozorování. Policisty na místě musela nahradit jiná policejní hlídka.

Po provedeném šetření a následném ohledání místa určil vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina jako příčinu vzniku požáru bytu nedbalostní jednání ze strany mladistvých dívek, které před vznikem požáru v dětském pokoji bytu kouřily. Uhašené nedopalky hodily do plechovky, kterou poté jedna z dívek zřejmě vysypala do odpadkového koše v dětském pokoji. Následně dívky z bytu po jeho uzamčení odešly. Požárem způsobená škoda byla předběžně stanovena na 215 000 korun. Policisté případ prověřují po podezření ze spáchání obecného ohrožení z nedbalosti.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem