Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili loupežné přepadení

HAVÍČKOBRODSKO: Obviněný pětašedesátiletý muž bude stíhán vazebně 

Kriminalisté z oddělení obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Havlíčkův Brod objasnili loupežné přepadení, které se odehrálo 1. prosince loňského roku krátce po půlnoci v Havlíčkově Brodě na ulici Mírová v lokalitě za mostem přes řeku Šlapánku.  Pachatele tohoto násilného činu kriminalisté počátkem týdne zadrželi.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání a ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku obvinili pětašedesátiletého muže, který je přihlášený k trvalému pobytu v Havlíčkově Brodě, ale pobýval většinou v Jihlavě. Vzhledem k tomu, že přepadená seniorka utrpěla vážné zranění,  není vyloučeno, že vznesené obvinění bude ještě rozšířeno o další trestný čin.

Kriminalisté v rámci  prověřování činu zjistili, že obviněný muž sledoval třiasedmdesátiletou ženu, která se v nočních hodinách vracela sama z práce domů. Muž ženu sledoval s jasným úmyslem zmocnit se jejích věcí. Seniorku nejdříve oslovil a zeptal se jí, kam spěchá. Žena mu odpověděla, že jde domů a on využil situace, a také málo frekventovaného místa, a uchopil její igelitovou tašku a kabelku. Kabelku i tašku žena držela v ruce. Lupič se snažil věci ženě násilím vytrhnout, což se mu po krátké době podařilo, i když se žena snažila svoje osobní věci usilovně bránit. Když pachatel ženě vytrhl tašky z rukou, seniorka ztratila rovnováhu a upadla na zem.  Lupič z místa činu utekl. Při pádu utrpěla seniorka vážná zranění, se kterými musela být hospitalizovaná v Nemocnici v Havlíčkově Brodě. Lupič se zmocnil kabelky a tašky, ve kterých měla žena uložený nákup, peněženku s doklady a platební kartu.

Na místo události okamžitě po přijetí oznámení vyjely dostupné policejní hlídky. Policisté se snažili zjistit co nejpřesnější popis pachatele, a také směr, kterým po loupeži z místa utekl. Okamžitě začali po muži v dané lokalitě i v širokém okolí pátrat. Vzhledem ke stanovené  právní  kvalifikaci si prověřování případu převzali kriminalisté z oddělení obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Havlíčkův Brod, kteří provedli důkladné šetření, zjistili detailní průběh loupežného přepadení, jeho veškeré okolnosti a všechny dostupné informace k možnému pachateli. Kriminalistický technik ohledal místo činu a zajistil důležité stopy.

Prováděli jsme intenzivní operativní šetření, vyhodnocovali všechny informace zjištěné na místě loupežného přepadení a postupně jsme získávali důležité poznatky k osobě možného pachatele. V rámci prověřování jsme vyhodnocovali také dostupné kamerové záběry z okolí místa činu,“  upřesnil npor. Bc. František Šteidl, vedoucí oddělení obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Havlíčkův Brod.

Totožnost podezřelého muže se nakonec podařilo kriminalistům zjistit, a také se jim podařilo vypátrat, kde aktuálně pobývá. V pondělí 11. ledna kriminalisté s předchozím souhlasem státního zástupce podezřelého muže zadrželi v Jihlavě. Zadrženého muže umístili do policejní cely. Muž se k přepadení doznal a uvedl, že si z uloupené peněženky vzal pouze peníze a ostatní věci údajně vhodil do řeky a poté z místa utekl. Jako motiv svého činu uvedl, že už několik dnů před loupeží pobýval na ulici a potřeboval si opatřit finanční prostředky na pořízení jídla.

Kriminalisté podali podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Soud návrh ve středu 13. ledna akceptoval a obviněný muž byl eskortováni do královéhradecké vazební věznice. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

14. leden 2016

 

vytisknout  e-mailem