Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Svitavsku

Pondělí ve znamení majetkové trestné činnosti 

V průběhu prvního pracovního dne pondělí 9. února  2009  policisté ve svitavském regionu přijali oznámení  o 8 nově spáchaných trestných  činech. Tyto policisté zadokumentovali  a v současné době k nim provádějí  prvotní  šetření.  Policisté objasnili vloupání do zahradní chatky, řeší krádež motorové nafty, ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z krádeže zboží v supermarketu v Poličce, prověřují podvodné jednání na internetové aukci a řeší poškozování cizí věci.
 
Při výkonu své  služby  policisté dále zpracovali 5 případů  nově oznámených přestupků.  Tři přestupky se týkaly oblasti dopravy a byly vyřešeny na místě udělením blokové pokuty. Ostatní delikty se týkaly majetkové oblasti.

Policisté z Obvodního oddělení ve Svitavách přijali oznámení o krádeži mobilního telefonu, který se poškozenému ztratil právě v době, kdy nakupoval v jednom z obchodních řetězců ve Svitavách. Neznámý pachatel využil příležitosti a mobilu za 3 tisíce korun se zmocnil. Případ je řešen jako přestupek proti majetku.
 
Dopravní policisté během dne řešili 3 dopravní nehody. Jeden z účastníků utrpěl lehké zranění, se kterým je v současné době hospitalizován v nemocnici. Hmotné škody jsou odhadovány na 420 tisíc korun.

Nedodržení bezpečnostní vzdálenosti mezi vozidly mělo v pondělí, krátce před desátou hodinou ráno, na ulici Brněnská v Březové nad Svitavou za následek srážku tří vozidel. Řidič renaultu zřejmě nedodržel bezpečnou vzdálenost za jedoucím Ford Tranzitem, který zastavil z důvodu vyvolaných silničním provozem a došlo ke střetu. Ford byl dále odhozen na další vozidlo, které stálo před ním. Hmotné škody jsou odhadovány na 90 tisíc korun. Alkohol byl u řidičů vyloučen dechovou zkouškou, ke zranění účastníků nedošlo. Nehoda byla policisty vyřešena na místě udělením blokové pokuty.
 
V pondělí 9. února 2009, krátce po poledni, došlo poblíž Domu služeb ve Svitavách ke srážce dvou vozidel. Jedna z řidiček jedoucí po vedlejší komunikaci si pravděpodobně neuvědomila, že má dávat přednost v jízdě vozidlu jedoucímu po hlavní silnici a došlo ke střetu. Naštěstí se kolize obešla bez zranění a škody na vozidlech nepřesáhly odhadem 50 tisíc korun. V danou chvíli si však obě účastnice nehody nedokázaly poradit. Příležitosti se tedy chopil svědek kolize, shodou okolností policista ze skupiny dopravních nehod ve Svitavách, který měl za necelé dvě hodiny nastoupit do služby. V tíživé situaci nabídl ženám svoji pomoc. Zjistil, že ani jedna z účastnic nemá ve voze formulář pro sepsání záznamu o dopravní nehodě, a proto jim policista nabídl svůj. Tím však jeho pomoc neskončila. Poradil ženám jak formulář pro pojišťovnu řádně vyplnit a znovu se několikrát ubezpečil, zda při nehodě nedošlo k nějakému byť sebemenšímu zranění. Když místo kolize opouštěl, byly obě účastnice o něco klidnější a vyřešení nehody bylo téměř u konce. Stačilo již pouze věc oznámit pojišťovně.

V pondělí 9. 2. 2009 došlo v 18:55 u obce Koclířov k nehodě vozidla Fiat Punto, které řídil 21letý řidič ze Svitav. Řidič pravděpodobně předjížděl v místě, kde neměl před sebe dostatečný rozhled a čelně se srazil s protijedoucím nákladním vozidlem. Řidič fiatu utrpěl lehká zranění, se kterými byl převezen vozidlem RZP do nemocnice, kde i nadále zůstává v péči lékařů. Škody na vozidlech jsou odhadnuty na 130 tisíc korun. Případ je i nadále v šetření policistů ze skupiny dopravních nehod.
 
Operační  důstojník při své  čtyřiadvacetihodinové  službě přijal  na bezplatnou linku tísňového volání 29 hovorů. Téměř  většina byla policisty  dále využita.
nprap. Anna  Štegnerová
10. 2. 2009

vytisknout  e-mailem