Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 29.5.2010

Opava - Bezpečnostní opatření k fotbalovému utkání a další...(4 případy) 

 

Zadržení silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 29.5.2010 policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1976 z Opavy-Kateřinek jako obviněného ze spáchání přečinu „Násilí proti úřední osobě“, kterého se dopustil tím, že dne 29.5.2010 v době kolem 10:00 hod. nejprve při převozu ve služebním automobilu Policie České republiky a poté v místnosti protialkoholní záchytné stanici na ulici Olomoucké v Opavě slovně urážel v průběhu lékařského vyšetření zakročující policejní hlídku z obvodního oddělení PČR Opava slovy : „buzeranti, debilové, telata“ a poté i fyzicky napadl policisty, kdy jednoho z nich udeřil pěstí do oblasti hrudníku a druhého uchopil za služební oděv tak, že mu utrhl hodnostní označení. Na základě těchto skutečností policisté byli nuceni použít hmaty a chvaty sebeobrany.
Výše uvedený čtyřiatřicetiletý muž byl opavskými policisty na protialkoholní záchytnou stanici převážen k lékařskému vyšetření v souvislosti se spácháním přestupku v dopravě, kterého se měl dopustit chvíli předtím při projíždění křižovatkou ulice Rybářská-Kasárenská v Opavě na jízdním kole, kdy svým chováním a svou jízdou bezprostředně ohrožoval BESIP (bezpečnost a plynulost silničního provozu). Následně bylo zjištěno, že jízdní kolo řídí po předchozím požití alkoholických nápojů, což prokázala dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 1,44 promile alkoholu v jeho dechu. Ke zranění všech zúčastněných osob nedošlo, rovněž tak nedošlo ke škodě na majetku. Případ je nadále v šetření.


Bezpečnostní opatření k fotbalovému utkání mezi SFC Opava a Viktorií Žižkov

Dne 29.5.2010 v době od 16:00 hod. proběhlo v opavských Městských sadech fotbalové utkání 2.ligy ČMFS mezi mužstvy SFC Opava – FK Viktoria Žižkov. Vzhledem k tomu, že tento zápas byl vyhodnocen jako rizikový s ohledem na možné narušení veřejného pořádku a občanského soužití ze strany fanoušků domácího celku, hostů a rovněž i občanů Polska, bylo vyhlášeno bezpečnostní opatření k zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti. Opatření se zúčastnilo celkem 107 policistů Policie České republiky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje (52 policistů pořádkové jednotky KŘ policie Msk Ostrava, 37 policistů z Územního odboru vnější služby Opava, 4 členové AKT-antikonfliktního týmu, 4 policisté ICP-inspektorát cizinecké policie, 3 kriminalisté SKPV Opava , 4 policisté dopravního inspektorátu, 3 osoby z řad vedení PČR) a dále 7 strážníků Městské policie Opava. Již před zahájením opatření (operativně bylo zjištěno, že se na utkání chystají polští fanoušci spřáteleného klubu z Wroclavi), a to v době kolem 13:15 hod., byl na hraničním přechodu ICP Krnov kontrolován autobus tovární značky Neoplan, ve kterém cestovalo 45 občanů Polska, kdy se jednalo s fanoušky podporující mužstvo SFC Opava. Perlustrací těchto osob bylo zjištěno, že 12 polských občanů nemělo patřičné doklady a oprávnění tak ke vstupu do ČR. Tyto osoby byly proto vráceny zpět do PL, a to po předchozím řešení ze strany policistů Inspektorátu cizinecké policie. Těmto úkonům byli přítomni policisté ÚO Bruntál, ÚO Opava a pořádková jednotka z Opavy, která poté autobus se zbývajícími 33 fanoušky doprovodila až k fotbalovému stadiónu do Opavy. Během opatření bylo operativní činností zjištěno, že 8 polských fanoušků, kteří byli vykázáni mimo území ČR na hraničním přechodu v Krnově, se znovu vyskytuje před stadiónem v Opavě. Z nich byly 4 osoby bez dokladů, proto byly omezeny na svobodě a předány policistům ICP Opava k dalšímu řešení. Dále pořadatelé nevpustili do ochozů fotbalového stadiónu 4 osoby pro jejich podnapilost. Utkání tak sledovalo celkem 1.153 diváků, z toho přibližně 70 fanoušků z Polska a 9 příznivců hostujícího mužstva z Prahy. Během opatření nebyl narušen veřejný pořádek.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 29.5.2010 byla opavským policistů nahlášena jedna dopravní nehoda, která se stala na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě, při které nedošlo ke zranění osob a hmotná škoda byla vyčíslena na částku 5.000,- Kč.


Vloupání do areálu výkupu kovového odpadu na ulici Železničářské v Opavě

Dne 29.5.2010 v době kolem 20:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Železničářské v Opavě přečin „Krádež“ tím, že po překonání uzamčeného oplocení vešel na pozemek areálu výkupu kovového odpadu, kde po odstranění visacího zámku kovových mříží a rozbití vstupních dveří vnikl do unimobuňky, odkud odcizil volně odloženou příruční kovovou pokladnu. Jak bylo šetřením ze strany opavských policistů zjištěno, neznámý pachatel odcizenou pokladnu odnesl do objektu bývalých Dukelských kasáren na ulici Sokolovské v Opavě, kde byla tato poškozená pokladna nalezena bez finanční prostředků. Zde tedy pokladnu vypáčil a odcizil z ní finanční částku na hotovosti, která nepřesáhla 5.000,- Kč a na zařízení způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč, vše ke škodě společnosti Karla spol. s r.o. Bruntál. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem