Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Prodloužený víkend na Bruntálsku

ÚO Bruntál - ve znamení domácí násilí, jízdy pod vlivem alkoholu, uhynulých včelstev, krádeží a jiných... 

Cyklista nedal přednost
Ve čtvrtek 27.10.2011 v 07,20 hodin se stala nehoda v Krnově na ulici Opavská. 60letý muž jel na jízdním kole a vyjel z místa ležícího mimo komunikaci na přechod pro chodce, aniž by dal přednost zleva přijíždějícímu vozidlu Škoda. 64letý řidič škodovky začal prudce brzdit, ale i přesto došlo ke střetu. Cyklista se lehce zranil. Dechová zkouška u obou mužů byla s negativním výsledkem. Způsobená škoda činí 500 Kč na vozidle a 100 Kč na bicyklu.
 
Většina včelstev uhynula, protože jim poškodil úly
Škodu nejméně ve výši přes 28tisíc Kč způsobil prozatím neznámý pachatel včelaři v Horním Benešově. V době od 22. do 28.10.2011 přelezl pachatel plot a vnikl do farní zahrady na ulici Kostelní a Kamenná. Zde poškodil osm dřevěných úlů a pět včelích úlů - tzv. plemenáčů. V nich se nacházelo celkem šest včelstev a většina z nich uhynula.  
 
Nehody zapříčinila zvěř
V průběhu tohoto prodlouženého víkendu jsme řešili dvě nehody, u kterých byla na vině lesní zvěř.
V pátek 28.10.2011 mezi obcemi Rýžoviště a Dětřichov nad Bystřicí se snažil řidič favoritu po projetí levotočivé zatáčky vyhnout srně. Strhnul řízení, zvěř sice nesrazil, ale narazil do stromu. Při nehodě došlo k lehkému zranění spolujedoucího. Způsobená škoda činí 5 tisíc Kč.
Ve večerních hodinách 29.10.2011 mezi obcí Bruntál a Nové Heřmínovy jela řidička s vozidlem Fiat. Do jízdní dráhy jí vyběhla srna a došlo ke střetu. Ke zranění osob nedošlo. Zvíře zůstalo na místě usmrcené. Způsobená škoda činí 10 tisíc Kč.
 
Rekreaci pokazila krádež
Krádež vloupáním šetří rýmařovští policisté v rekreačním domě v Dolní Moravici. V době od 27. do 29.10.2011 vypáčil pachatel dveře domku a vnikl dovnitř. Zde odcizil v jednoho z pokojů tašku s notebookem a v dalším pokoji vzal bankovku v hodnotě 1000 Kč, která ležela na židli. Při odchodu odnesl také žehličku na vlasy. Svým jednáním způsobil majitelům škodu kolem 20 tisíc Kč.
 
Do hotelu se dostal přes hromosvod
Přes hromosvod vylezl pachatel  v noci z 28. na 29.10.2011 na balkon hotelu v Karlově. Poškodil okno a vnikl do kanceláře, kterou prohledal. Nic neodcizil, ale i tak svým jednáním způsobil škodu poškozením ve výši 10 tisíc Kč. 
 
Jezdilo se pod vlivem alkoholu
Během víkendu při silničních kontrolách zjistili policisté u deseti řidičů požití alkoholu před jízdou. Z toho tři řidiči nadýchali přes jednu promile, kdy dva z nich před spravedlností ujížděli a jeden pak i utíkal.
V sobotu 29.10.2011 byli bruntálští policisté přivoláni městskými strážníky k jednání 33letého muže. Ten měl na ulici Jesenická v Bruntále řídit kolem půl čtvrté ráno motocykl Jawa. Strážníci chtěli u muže provést silniční kontrolu, ale ten se jim snažil ujet. Na ulici Chelčického odbočil k místnímu městskému parku, kde chtěl přejet přes most, ale nezvládl řízení a sjel do potoka. Strážníci ho zde zkontrolovali a přivolali policisty, kteří u něj provedli dechovou zkoušku. Byla s pozitivním výsledkem, vykázala nejdříve hodnotu 2,32 a po 40 minutách hodnotu 1,52 promile. Zadrželi jsme mu řidičský průkaz a zakázali další jízdu.
Dalšího podnapilého řidiče policisté řešili v sobotu 29.10.2011 také ve Vrbně pod Pradědem. 36letý muž z Hradce Králové nejen, že ohrožoval svou jízdou s vozidlem Ford ostatní účastníky silničního provozu, ale ještě před policisty pár metrů ujížděl a pak zastavil a začal před nimi utíkat do lesoparku. Zde byl však hlídkou dostižen. Byl agresivní, tak policisté museli použít donucovací prostředky a zajistit ho. Při dechové zkoušce mu naměřili 1,12 a po pěti minutách už 1,20 promile.
V obou případech policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Z chodby bytu vzal křovinořez
V době od 28. do 29.10.2011 v Holčovicích - Hejnově vnikl pachatel do bytu činžovního domu. Z chodby odcizil křovinořez v hodnotě 15 tisíc Kč. Šetří OOP Město Albrechtice.
 
Seniora nelezli policisté v bytě na zemi
Na linku 158 oznámil 17letý mladík dne 29.10.2011, že v domě na ulici M. Gorkého v Krnově dlouho neviděl vycházet z bytu 72letého obyvatele a má obavu, aby se mu něco nestalo. Na místo vyjeli okamžitě krnovští policisté, ale na zvonění a ani klepání v bytě nikdo nereagoval. Rozhodli tedy o otevření bytu a přivolali hasiče. Po otevření zkontrolovali byt a seniora nalezli ležet na podlaze. I když neměl žádné viditelné zranění, tak přivolali lékařskou pomoc. Policistům muž uvedl, že si nic nepamatuje, že nejspíš upadl. Nebyl však dále schopný vnímat a ani artikulovat, tak přivolaný lékař rozhodl o jeho převozu do nemocnice, kde zůstal hospitalizován.
 
Z pekárny vzal slaninu, cukr a jeden chleba
Zřejmě velmi hladový byl zloděj, který vnikl násilně v době od 29. do 30.10.2011 do pekárny v Rýmařově na ulici Národní. V objektu poškodil dvoje dveře. Odcizil pytel, do kterého si pravděpodobně dal 20 kilogramů vakuované krájené slaniny, chleba a kilogram cukru krystalu. Způsobená škoda činí přes 6 tisíc Kč.
 
Ze sklepa majiteli zmizelo jízdní kolo
Další případ odcizení jízdního kola šetří policisté v Krnově. Tentokrát pachatel v době od 27. do 28.10.2011 pachatel násilně vnikl do kolárny panelového domu na Sídlišti pod Cvilínem. Přestřihl lankový zámek, kterým byly k sobě uzamčeny dvě jízdní kola a jedno z nich odcizil. Způsobil škodu majiteli bicyklu ve výši 3 500 Kč a poškozením dveří 2 tisíce Kč.
 
Dva násilníci vykázáni z obydlí na deset dní
Desátý a jedenáctý případ domácího násilí řešili policisté v průběhu těchto tří dní v okrese Bruntál. Útočníky vykázali na deset dní z obydlí. Jednomu z nich také policejní komisař sdělil následující den podezření z přečinu výtržnictví.
            Na Vrbensku vykázali dne 27.10.2011 policisté 32letého muže, který měl po dobu jednoho roku opakovaně pod vlivem alkoholu napadat svou družku a vyhrožovat jí fyzickými útoky. K poslednímu takovému jednání došlo v nočních hodinách dne 26.10.2011.
            Druhý násilník byl vykázán z obydlí na Krnovsku dne 29.10.2011.   40letý muž měl pod vlivem alkoholu slovně a fyzicky napadnout svou družku. Žena utekla z obavy o své zdraví z bytu před dům, kde ji muž dostihl a opět napadl. Proti její vůli ji dotáhl zpět do bytu, kde došlo opět k fyzickému útoku. Bránil ji v odchodu z bytu. Přivolaní policisté spolu se strážníky byli nuceni z důvodu protiprávního jednání vniknout do obydlí. Zde proti agresivnímu muži použili donucovací prostředky a zadrželi ho. Naměřili mu v dechu 1,16 a následně 1,18 promile. Šetřením policisté zjistili, že muž se takového jednání nedopustil poprvé, v průběhu tohoto roku měl ženu napadnout už čtyřikrát. Proto ho vykázali na deset dní z obydlí. Byl podezřelý z přečinu výtržnictví a pokusu ublížení na zdraví. Následující den mu policejní komisař SKPV sdělil podezření z přečinu výtržnictví. Pro další stíhání za přečin pokusu ublížení na zdraví je třeba mít souhlas poškozené, která ho však policistům neudělila. 
 
Odcizil peněženku a o lup se podělil s kamarády
Vrbenští policisté v těchto dnech sdělili podezření 18letému mladíkovi pro přečiny krádeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a jeho dvěma kamarádům ve věku 21 a 22 let pro přečin podílnictví. Protiprávního jednání se měli dopustit tím, že v Karlovicích dne 24.7.2011 na venkovní terase cukrárny si nejmladší z pachatelů měl povšimnout, že jednomu z hostů spadla na zem peněženka. Měl přistoupit k poškozenému a dotazem odvést jeho pozornost. V tomto okamžiku peněženku zamaskovat mikinou, ve které ji následně odnesl. Při prohledávání peněženky v ní nalezl finanční hotovost 1 800 Kč, platební kartu a doklady. Hotovost odcizil, peněženku s doklady vyhodil do nedalekého rybníčka. Část peněz předal svým dvěma kamarádům, kteří o krádeži měli vědět. Jeden s ním seděl před krádeží v cukrárně u stolu a druhý za nimi přišel chvíli po skutku.  
 
Přehlédla vyvýšený středový ostrůvek
Převrácením na střechu vozidla skončila jízda 28leté ženy, která řídila dne 30.10.2011 v 15,41 hodin vozidlo Octavia na ulici Bruntálská v Krnově. Po vyjetí ze zatáčky přehlédla vyvýšený středový ostrůvek na přechodu pro chodce. Levým kolem octavie najela na obrubník ostrůvku. Auto nadskočilo a převrátilo se na střechu. Při nehodě se lehce zranila spolujedoucí řidičky. Způsobená škoda činí 40 tisíc Kč. Požití alkoholu bylo vyloučeno dechovou zkouškou.                        
                                                                                    
komisař por. Bc. Tušková Pavla
pisbr@mvcr.cz
31.10.2011

vytisknout  e-mailem