Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 13.2.2011

Opava - Vážná dopravní nehoda dvou automobilů v Opavě a další...(8 případů)-1.část 

 

Vážná dopravní nehoda dvou osobních automobilů v Opavě

Dne 12.2.2011 v době kolem 22:10 hod. řídila žena ročníku narození 1991 z Krnova, okres Bruntál osobní motorové vozidlo značky Citroen po vedlejší ulici Rooseveltové v Opavě, a to ve směru od ulice Jurečkové k ulici Hradecké, kdy při průjezdu křižovatkou s ulicí Hradeckou nedala přednost v jízdě oproti dopravní značce „Dej přednost v jízdě“ zleva přijíždějícímu osobnímu motorovému vozidlu značky VW Golf, které řídil muž ročníku narození 1986 z obce Branka u Opavy a který jel po hlavní ulici Hradecké ve směru od ulice Nádražní okruh směrem na Hradec nad Moravicí. V prostoru křižovatky došlo ke střetu mezi přední části vozidla VW a levou zadní části vozidla Citroen. Po střetu automobil Citroen vyjel vpravo ve svém směru jízdy mimo komunikaci na chodník a vůz VW byl po střetu odhozen vlevo mimo pozemní komunikaci na travnatou plochu ulice Hradecké. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění spolujedoucí z vozidla Citroen, a to ženy ročníku narození 1991 z Vršovic (roztržení jater a pravé ledviny, zhmoždění dolního laloku pravé plíce) s předběžnou dobou léčení 8 týdnů, kdy po dopravní nehodě byla odvezena sanitním vozidlem RZS do Slezské nemocnice v Opavě a následně letecky transportována na traumatologické oddělení do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Další spolujedoucí z vozidla Citroen, a to muž ročníku narození 1981 z Opavy, byl z místa nehody převezen sanitním vozidlem RLP do opavské Slezské nemocnice, kde byl ošetřen a podle předběžné lékařské zprávy utrpěl zranění povahy lehké (naražení páteře) s neupřesněnou dobou léčení. Řidič automobilu VW Golf byl rovněž z místa dopravní nehody převezen sanitním vozidlem RLP do Slezské nemocnice v Opavě, kde byl ošetřen a podle předběžné lékařské zprávy utrpěl zranění povahy lehké (pohmoždění levé ruky) s dobou léčení 2 dny. Ke zranění jiných osob (řidičky automobilu Citroen a dalšího spolujezdce-mladíka ročníku narození 1993 z Opavy) nedošlo. Při dopravní nehodě vznikla hmotná škoda na obou vozidlech v celkové výši 150.000,- Kč. Orientační dechové zkoušky vyzněly u obou řidičů osobních motorových vozidel negativně, celá záležitost je předmětem dalšího prověřování a prošetřování, již nyní je však výše jmenovaná devatenáctiletá žena z Krnova důvodně podezřelá ze spáchání přečinu „Těžké ublížení na zdraví z nedbalosti“.


Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla s trolejbusem v Opavě

Dne 13.2.2011 v době kolem 10:30 hod. řídil muž ročníku narození 1991 z Opavy osobní motorové vozidlo značky Peugeot 206 po ulici Šafaříkové v Opavě, kdy v prostoru křižovatky s hlavní ulicí Purkyňovou nedal oproti dopravní značce „Dej přednost v jízdě“ přednost trolejbusu MHD Opava značky Solaris, který jel po ulici Purkyňové ve směru jízdy od ulice Otické k ulici Englišové a který řídil muž ročníku narození 1979 z Opavy-Kylešovic. Tím došlo ke střetu mezi přední části automobilu Peugeot a pravou zadní části trolejbusu. U obou řidičů bylo provedeno odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager, kdy u řidiče trolejbusu vyznělo negativně, u dvacetiletého muže bylo toto odborné měření pozitivní s naměřenými hodnotami 1,56 promile a 1,63 promile alkoholu v jeho dechu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo (v trolejbusu cestovalo 5 osob), kdy celková hmotná škoda byla vyčíslena na částku ve výši 2.000,- Kč. Na místě byl řidiči osobního motorového vozidla zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.

 

Požár plastového kontejneru na ulici J. Seiferta v Hlučíně

Dne 13.2.2011 v 02:30 hod. bylo telefonicky oznámeno na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, že před jedním z domů na ulici J. Seiferta v Hlučíně hoří plastový kontejner na odpad. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Hlučíně, která zjistila, že se zde již nachází hlídka strážníků MP Hlučín a hasiči HZS Hlučín, kteří provedli uhašení kontrejneru. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a předběžná škoda na majetku poškozené společnosti Marius Pedersen Hlučín byla stanovena na částku ve výši 4.000,- Kč. Případ si do své kompetence k dalšímu opatření převzal vyšetřovatel hasičů HZS Opava.


Vloupání do rodinného domu v obci Píšť

Dne 13.2.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně započali úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ ve stádiu pokusu, přečinu „Porušování domovní svobody“ a přečinu „Poškození cizí věci“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže nezjištěné době od 17:00 hod. dne 12.2.2011 do 00:45 hod. dne 13.2.2011 po vypáčení plastových dveří balkónu vnikl do jednoho z rodinných domů v obci Píšť, kdy ze šatní skříně a šuplíků nábytku v ložnici vyházel šaty a různé písemnosti. K odcizení věcí nedošlo, kdy poškozenému muži ročníku narození 1962 z Píště byla způsobena celková škoda na zařízení ve výši 20.000,- Kč.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 12.2.2011 ve 23:00 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Kravařích zajistila v prostoru křižovatky ulic Tyršova a Nábřežní v Kravařích muže ročníku narození 1950 z Kravař, který v silně podnapilém stavu opakovaně nebezpečně vstupoval do vozovky, čímž se dopouštěl přestupku proti bezpečnosti a plynulosti provozu silničního provozu a zároveň bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví. Přitom několikrát svévolně vlivem své podnapilosti upadl na vozovku a způsobil si drobné poranění nosu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o umístění šedesátiletého muže na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k jeho vystřízlivění. Před umístěním na PZS byl převezen k lékařskému vyšetření do opavské Slezské nemocnice, kde se však odmítl ošetřit.


Případ vloupání do areálu stavebnin na ulici Těšínské v Opavě zná svého pachatele

Dne 12.2.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ ve stádiu pokusu muži ročníku narození 1959 z Opavy-Kylešovic, neboť tento v době kolem 17:45 hod. dne 12.2.2011 po přelezení uzamčeného oplocení o výšce 220 cm vnikl do areálu prodejny stavebnin Dek Trade na ulici Těšínské v Opavě, kde se následně pokusil odcizit volně odložené dřevěné Euro palety, přičemž byl přistižen mužem ročníku narození 1978 z Opavska, který jednapadesátiletého muže zadržel do příjezdu přivolané opavské policejní hlídky. K odcizení palet nedošlo a na zařízení žádná škoda nevznikla. Případ je předmětem dalšího šetření.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 12.2.2011 ve 23:30 hod. byl opavskou policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR zajištěn muž ročníku narození 1972 z Opavy, který v podnapilém stavu rozbil skleněnou výplň dveří do objektu Herny 24 na ulici U Jaktařké brány v Opavě, čímž způsobil společnosti Sacon Invest spol. s r.o. Opava škodu ve výši 4.900,- Kč. Vzhledem k podnapilému stavu osmatřicetiletého muže policisté rozhodli o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti majetku.


Kontrola řidiče motorového vozidla pod vlivem návykové látky v Malých Heralticích

Dne 13.2.2011 v době kolem 02:15 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích stavěla a kontrolovala v obci Malé Heraltice řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 306, a to muže ročníku narození 1986 z Opavy. Tento řidič se na výzvu policistů podrobil orientačnímu testu testerem Drugwipe 5+ na možnou přítomnost omamné či psychotropní látky, kdy uvedený test byl pozitivní na amfetamin. Následně byl čtyřiadvacetiletý muž vyzván k podrobení se lékařskému vyšetření a odběru biologické látky (krve nebo moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, což bezdůvodně odmítl. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem