Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nakonec si vše rozmyslela

Bruntál- vrbenští policisté pomohlii mladé ženě ve chvíli, když si chtěla ublížit a další události 

Upustila od úmyslu skočit
Velkou zásluhu měla hlídka vrbenských policistů při prošetřování případu mladé ženy, která měla v úmyslu spáchat sebevraždu. Na základě oznámení vyjela v nočních hodinách z 19.9. ( okolo 23:55 hodin) na 20.9. 2012 dvoučlenná hlídka do prostoru před místní prodejnu na ulici Zlatohorská ve Vrbně pod Pradědem. Na místě bylo zjištěno, že se zde nachází mladá žena, která sedí na střeše budovy na okraji římsy. Žena byla velmi rozrušená a vyhrožovala skokem.
Hlídka navázala s mladou ženou cílenou komunikaci ve snaze rozmluvit jí její úmysl. Žena uvedla, že jí k tomuto jednání přivedly rodinné i finanční problémy. Během krátké doby ( přibližně okolo 20 minut) se policistům podařilo ženě skok z budovy rozmluvit a následně ji po venkovním požárním schodišti dobrovolně odtud odvedli a odvezli na oddělení. Zde byla provedena dechová zkouška s výsledkem 1,45 promile alkoholu v dechu mladé ženy. RZS převezla ženu do nemocnice v Bruntále, kde byla dočasně hospitalizována. Ve věci se nejedná ani o přestupkové jednání ani o trestný čin.
Přítomní policisté však názorně prokázali, jak důležité je navázat správnou komunikaci a umět cíleně vyjednávat s osobou, která se nachází ve špatném psychickém stavu a je schopna pod tlakem vzniklých okolností sama sobě ublížit.     
 
Jen krást mu nestačilo, poškodil i čističku
V průběhu doby od 14.9.2012 do 18.9.2012 se neznámý pachatel zaměřil na neoplocenou zahradu u rekreačního objektu pensionu ve Světlé Hoře - Suchá Rudná. Zde odcizil volně umístěný zahradní nábytek. Jednalo se o dva kusy zahradních stolů a dvě lavice z masivu borovice v celkové hodnotě okolo 20 tisíc Kč. Šetřením bylo na místě zjištěno, že bylo pachatelem poškozeno i zařízení čističky odpadních vod. Pravděpodobně při pohybu s nezjištěným vozidlem ( couvání nebo otáčení se) došlo k nárazu do čističky, která se nachází před vjezdovou bránou objektu. Zde se škoda vyšplhala okolo 10 tisíc Kč.
 
Zaměřeno na zahradní nábytek
Albrechtičtí policisté šetří případ porušování domovní svobody a krádeže.
V průběhu doby od 2.9. do 19.9.2012 vnikl neznámý pachatel na pozemek u rekreační chaty v obci Petrovice. Zde následně ze zahrady odcizil dřevěnou zahradní sedací soupravu, která se skládala z dvou kusů dřevěných lavic a dřevěného stolu. Jednalo se o zahradní nábytek vyrobený ze smrkového dřeva v celkové hodnotě okolo 18 tisíc Kč.
 
 
 
Noční zásah
Ve středu 19.9.2012 krátce po 23 hodině došlo v obci Rudná pod Pradědem v objektu zemědělské firmy k požáru velkokapacitního seníku s uskladněnou slámou. V souvislosti s požárem bylo znehodnoceno okolo 300 tun slámy v celkově vyčíslené škodě okolo 600 tisíc Kč. Rovněž došlo k poškození levé poloviny haly s mostovým jeřábem. Zde se škoda vyšplhala předběžně na částku okolo 2 mil. Kč. Na místě byl přítomen vyšetřovatel HSZ. Dosud  nebyly stanoveny příčiny zahoření. V současné chvíli se pracuje s několika možnými verzemi vzniku požáru.. Na místě nebylo vyloučeno cizí zavinění - nedbalost nebo úmysl a rovněž možnost technické závady či samovznícení. Až to podmínky na místě dovolí, bude se pokračovat v šetření a ohledání požářiště. V souvislosti s tímto případem nebyl nikdo zraněn, vznikla pouze hmotná škoda.    
 
Stačil jen okamžik
Řádově několik minut stačilo neznámému pachateli k tomu, aby ve chvíli nepozornosti odcizil odloženou věc.
Případ byl oznámen 17.9.2012 okolo 21:00 hodin. V Bruntále v prostorách wellness centra došlo k odcizení dámské peněženky a to ve chvíli, kdy ji majitelka odložila na stolek ve volně přístupné chodbě a nevěnoval jí pozornost. Žena uvedla, že v peněžence měla uloženy platební karty, finanční hotovost okolo 400 Kč a osobní doklady.
 
 
Chtěla zboží, ale bez placení
Dne 19.9.2012 bylo sděleno podezření z přečinu krádeže 61leté ženě z Krnova. Tato se měla dne 16.9.2012 okolo 13:00 hodin pohybovat v Krnově v marketu na ulici Opavská. Zde však nešla s úmyslem řádného nákupu zboží. Z regálu v prodejně si do své nákupní tašky nepozorovaně uložila tři kusy ložního povlečení a osušku, vše v hodnotě okolo 750 Kč. Podezřelá se pak bez placení snažila projít pokladnou. Zde byla zadržena ostrahou prodejny. Zboží následně dobrovolně vydala a toto bylo vráceno zpět nepoškozené do prodeje. Šetřením bylo zjištěno, že žena se takového jednání dopustila již dříve. V posledních třech letech byla odsouzena rozsudkem OS Opava a to v únoru 2012 k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou do února 2013.
 
Byli vyrušeni řidičem
Rýmařovští policisté v těchto dnech šetří případ poškození cizí věci.
Dne 18.9.2012 okolo 13:40 hodin odstavil řidič na prázdném parkovišti, které se nachází na úseku silnice ve směru od Šumperka do Rýmařova, v blízkosti obce Stará Ves, vozidlo Opel Astra Caravan. Ve chvíli, kdy se řidič nacházel v blízkosti parkoviště, ale v lesním porostu, zastavilo zde další vozidlo Ford Fiesta. Jeden z posádky tohoto vozidla vystoupil a nezjištěným předmětem rozbil zadní okno u zaparkovaného vozidla Opel. V té chvíli vše zpozoroval řidič opelu, okamžitě reagoval, křikem a hvízdáním upozornil na svou přítomnost. Pachatel rychle nasedl zpět do fordu a toto vozidlo z místa odejelo. K odcizení věcí z vozidla nedošlo, pouze vznikla škoda poškozením ve výši okolo 8 tisíc Kč. 
  
 
komisař por. Ing. Ivana Křištofová
 
 za 18.9. a 19.9.2012
 
 
 

vytisknout  e-mailem