Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Okradení a podvedení senioři

Novojičínsko - Z matrace pod nemocnou ženou ukradli naspořené peníze. 

V průběhu minulého týdne pod různými záminkami vnikli zloději do bytů seniorů a odcizili jejich naspořené úspory. V naprostém klidu okradli ženu upoutanou na lůžko a druhou pohybující se o holích přinutili pouze přihlížet tomu, jak jí prohledávají celý byt. Krádežemi si přišli na 55 tisíc korun. Všechny případy se udály na Novojičínsku.
Poznatků k pachatelům není mnoho. Vzhledem k věku poškozených se podařilo zjistit pouze to, že se mělo jednat o muže a ženy snědé pleti neurčitého věku a popisu oblečení. V blízkosti těchto trestných činů jsme zaznamenali pohyb černého a tmavého vozidla zn. Mercedes a Audi bez další specifikace.

Do bytu 85leté ženy, pod záminkou zanechání vzkazu pro sousedku, vešli bez jejího souhlasu dva muži. Poškozená okradená žena vzhledem ke svému zdravotnímu stavu a věku nebyla schopna adekvátně reagovat. Neurvalé chování pachatelů musela snášet.
Pod různými záminkami, hledání tužky, papíru, doplnění vody do plastové lahve jí prohledali byt. V obývacím pokoji odcizili ze šatní skříně v dřevěné krabičce odložených 30 tisíc korun, tří vkladní knížky na její jména a zesnulého manžela. Dokonce před jejími zraky vypáčili dvířka barové skřínky, z které vzali láhev slivovice.
Beze slova pak z bytu odešli. Oba pachatelé měli po celou dobu jednání na rukou rukavice.

Naprosto bezohledně k věku a nemoci 67leté ženy se zachovali další zloději, kteří jí z pod matrace, na které ležela, odcizili 25 tisíc korun. Pod smyšlenou záminkou vrácení přeplatku za elektrickou energii vnikli do jejího domu muž a žena. Když zjistili, kde má uložené peníze bezohledně jí je vzali a z domu odešli. Přítel poškozené, který byl krádeži přítomen a se zloději jednal, si krádeže nevšiml. Po celou dobu s ním jeden z pachatelů neustále hovořil a snažil se odlákat jeho pozornost. Zatím co druhý kradl.

Další případy skončily pokusem.
Další zloději nejprve telefonicky kontaktovali dvě seniorky z Novojičínska. Podvodník, který se představil jako vnuk, požadoval peníze. V jednom případě to bylo 40 a v druhém 100 tisíc korun. Vždy uvedl, že přijede do půl hodiny. Poškozené o této skutečnosti informovali policisty. K vyzvednutí peněz však nedošlo.

Apelujeme na všechny lidi seniorského věku, aby byli obezřetní. Nikoho cizího do bytu nepouštěli a cizím lidem nedůvěřovali. Informace o případech okradení ihned předejte policistům na linku 158.


Tiskový servis ze dne 30. ledna 2012

por. Mgr. Petr Gřes
tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem