Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Statistika kriminality na Příbramsku

Při vyhodnocování kriminality za rok 2012 na Územním odboru Příbram lze zaznamenat vyšší úspěšnost při objasňování. 

     I když došlo o několika letech, kdy se neustále dařilo snižovat počet trestných činů, k mírnému nárůstu kriminality o 219 případů, tj. o necelých šest procent, podařilo se však zastavit a dokonce snížit nárůst kriminality, protože v prvním pololetí roku činil téměř 14 procent.
     Na Příbramsku bylo spácháno celkem 3884 trestných činů, z toho bylo objasněno 1255 případů, což je více než třetina, především to je o téměř tři procenta více než předloni. Průměrně denně tak dojde k deseti trestným činům. Na Obvodním oddělení Příbram bylo v loňském roce evidováno 1935 trestných činů, tj. téměř polovina z celkové trestné činnosti
    
Nejvíce se na kriminalitě podílí majetková trestná činnost, u které byla zaznamenána stoupající tendence. Celkem bylo spácháno 2767 činů, jde o nárůst o 250 případů. Objasněnost se však podařilo zvýšit o čtyři procenta. 
     Nejčastější majetkovou trestnou činností jsou krádeže věcí z vozidel 532, nejvíce jsou auta vykrádána přímo v Příbrami, dojde zde ke dvěma třetinám případů. Měli jsme nahlášeno o 76 případů více a vykrádání vozidel tak zaujímají téměř 14 % z celkového počtu trestné činnosti, objasněnost je o téměř dvě procenta vyšší.
     Loni zmizelo 105 automobilů (o 25 méně než předloni) a byla objasněna pětina případů. Krádeží vloupáním bylo evidováno 1080, a to zejména do chat (143 případů, objasněno 17 %), domů (129), obchodů (45) a restaurací (37, objasněno 32 %), je to o 182 činů více než v předchozím roce, ale objasněnost se i zde zvýšila o více než tři procenta.
     Násilná trestná činnost vzrostla o 35 případů, ze 158 na 193. Její objasněnost se podařilo zvýšit na 65 %. Nedošlo k žádné vraždě, nejvíce bylo spácháno loupeží – 40 (objasněna polovina) a úmyslného ublížení na zdraví – 49. Dále bylo oznámeno např. 34x nebezpečné vyhrožování, 2x nebezpečné pronásledování a 6x týrání osoby žijící ve společném obydlí.
     Počet hospodářských trestných činů klesl o 23 případů, z 248 na 225. Objasněnost činí 45 %, tj. o 12,5 % více oproti předchozímu roku. Nejčastějšími případy jsou různé podvody, např. 34x úvěrový podvod.
     U mravnostní kriminality nedošlo k výraznější změně, bylo spácháno 22 činů. Z toho je devět případů znásilnění a sedm pohlavní zneužívání. Objasněnost se zvýšila na téměř 73 %.
     Častými případy, které policisté museli řešit, bylo poškození cizí věci – 234 případů, 172x zanedbání povinné výživy, 126x maření výkonu úředního rozhodnutí, 102x ohrožení pod vlivem návykové látky (což je však díky intenzivnímu výkonu na silnicích), 30x výtržnictví a 15x sprejerství. 
     Drogová trestná činnost, která patří k prioritám celého Středočeského kraje, je úzce spojena s majetkovou trestnou činností, a proto je nutno se jí ve zvýšené míře věnovat. Policistům se podařilo během loňského roku odhalit 70 případů trestného činu nedovolená výroba a držení psychotropních látek a jedů, zatímco v předloňském roce bylo zjištěno 24 případů. Objasněnost se pohybuje neustále velmi vysoko a dokonce se ji podařilo i zvýšit, přesahuje 80 %.
     Trestnou činnost na Příbramsku spáchali recidivisté celkem v 263 případech, 60x se dopustili krádeží vloupáním, velmi často opakovaně neplatili výživné a mařili výkon úředního rozhodnutí. Mladiství ve věku od 15 do 17 let se podíleli na 22 případech z celkové trestné činnosti.

 16. ledna 2012, por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

vytisknout  e-mailem