Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Preventivní akce

Zebra se za tebe nerozhlédne, při níž se na Svitavsku policisté zaměří na chodce 

Již třetím rokem pokračuje Policie České republiky ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra ČR a Českou radou dětí a mládeže v týdnu od 27. do 30. dubna v celorepublikové preventivní akci „Zebra se za Tebe nerozhlédne". Policisté v celé republice připomenou všem chodcům jak správně přecházet vozovku. 
 
Na Svitavsku policisté od začátku roku evidují 7 nehod, ve kterých jako viník figuruje právě chodec. Naštěstí se tyto kolize obešly bez vážnějších úrazů a i přesto chceme touto preventivní akcí připomenout chodcům jak přecházet vozovku.  
           
Jednou z povinností chodců, která vyplývá ze silničního zákona, je přecházení silnic po přechodech : Je-li blíže než 50 m křižovatka s řízeným provozem, přechod pro chodce, místo pro přecházení vozovky, nadchod nebo podchod vyznačený dopravní značkou "Přechod pro chodce", "Podchod nebo nadchod", musí chodec přecházet jen na těchto místech. Na přechodu pro chodce se chodí vpravo.
 
Další ustanovení říkají, že: Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zda může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. Jakmile vstoupí chodec na přechod pro chodce nebo na vozovku, nesmí se tam bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem.
 
     Již zmíněná preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“  bude tedy zaměřena na kontrolu dodržování pravidel pro přecházení pozemních komunikací, na odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce.

Na Svitavsku preventivní akce proběhne v termínu:
 
středa 29. dubna 2009
ve Svitavách
od 7:00 do 8:00
poblíž Základní školy na ulici T. G. Masaryka 

a
 
čtvrtek 30. dubna 2009
 v Litomyšli
 od 7:00 do 8:00
 u Základní školy na ulici T. G. Masaryka
 

23. 4. 2009
nprap. Anna Štegnerová

vytisknout  e-mailem