Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Bezpečnostní akce

Přerov-bezpečnostní akce TAJFUN 

Ve středu 23. 11. 2011 se od 18:00 do 02:00 hodin se uskutečnila ve městě Přerov bezpečnostní akce pod názvem TAJFUN.

Akce měla tři části: kontrolu ubytoven, kontrolu restauračních zařízení a kontrolu motorových vozidel. Policisté pátrali po hledaných osobách, po odcizených věcech, po osobách, které se v republice zdržují nelegálně, po osobách, které se dopouští trestné činnosti.

Do akce bylo nasazeno několik desítek policistů a to jak z Územního odboru Přerov, tak i vybrané jednotky Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. Dále se na akci podílela Celní správa, Městská policie Přerov, hasiči HZS Olomouckého kraje, pracovníci MÚ Přerov (orgánu sociálně právní ochrany dětí, kurátoři a pracovníci odboru sociálních dávek).

Nejdříve policisté provedli kontrolu šesti ubytoven. Zde byly zkontrolovány všechny ubytované osoby a to jak občané naší republiky, tak i cizinci. Policisté zjistili dva přestupky porušení zákona o pobytu cizinců. Přestupky byly vyřešeny blokovou pokutou. Jednalo se nedodržení povinnosti zdravotního pojištění. Celkem na ubytovnách bylo zkontrolováno 182 osob, z toho 49 cizinců. Na kontrole prostor ubytovny se podílel i psovod se svým psem, který měl za úkol zjistit, zda se zde nenachází omamné a psychotropní látky. Kontrola byla negativní.

Další kontrola se zaměřila na dopravu. Dopravní policisté kontrolovali společně s celníky vozidla, která projížděla městem. Při kontrole se zaměřili na doklady, na technický stav vozidla, na věci převážené v autě, zda nepochází z trestné činnosti. Dále nedílnou součástí kontroly byla i dechová zkouška, popřípadě zkouška na požití jiné návykové látky. Policisté všechny kontrolované řidiče prověřili, zda nejsou v databázi zájmových osob. Celkem jejich kontrolou prošlo 510 motorových vozidel a jejich osádka. Řidiči se dopustili 32 přestupků. Blokově bylo vyřešeno 25 přestupků a uložena pokuta v celkové výši 19 200 korun. Sedm přestupků bylo oznámeno. Mezi nejčastějšími přestupky byl nevyhovující technický stav u 16 vozidel, 7 řidičů jelo pod vlivem alkoholu, u jednoho bylo zjištěno požití jiné návykové látky.  V jednom případě se řidič dopustil přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Další část byla zaměřena na kontrolu restauračních zařízení. Zde se na kontrole podíleli i hasiči, celníci a strážníci MP. Hasiči zjistili šest porušení na úseku požární ochrany. V době kontroly strážníci MP nezjistili žádnou osobu mladší 18 let, která by byla pod vlivem alkoholu. Policisté zajistili jednu osobu, která byla v pátrání. Bylo zkontrolováno celkem 17 podniků.

Policisté zkontrolovali celkem 643 osob. Při kontrole nedošlo k žádným problémům ze strany kontrolovaných osob.
Akce, která se konala ve spolupráci s MÚ Přerov a dalšími složkami, byla úspěšná a kontroly přispěly ke zmapování bezpečnostní situace ve městě. Není vyloučené, že další obdobné akce se v budoucnu opět uskuteční.


por. Mgr. Marta Vlachová
24.11.2011

vytisknout  e-mailem