Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

OLOMOUCKÝ KRAJ - DBA alkohol

Kontrola řidičů dopadla dobře 

Dnes 25. 2. 2015 od 7:00 do 8:00 hodin proběhla v Olomouci DBA zaměřena na kontrolu požití alkoholu před jízdou. Řidiči si neuvědomují, že když večer konzumují alkoholické nápoje, mohou být ještě ráno ním ovlivněni. Často se jedná o tzv. zbytkový alkohol, který také může způsobit nesoustředěnost nebo otupělost. Řidičům jsme při dnešní akci nechtěli jen nerozdávat pokuty, ale také rady ve formě informační kartičky s orientační dobou odbourávání alkoholu a jednorázový alkoholtestr. Během hodiny jsme zkontrolovali 42 řidičů a jednu cyklistku. Všichni naší kontrolou prošli v pořádku, pouze u jednoho řidiče bylo dechovou zkouškou zjištěno 0,18‰ alkoholu v dechu. Věc bude prostoupena do přestupkové komise. Cyklistka měla vše v pořádku a dostala od nás reflexní pásek ke zvýšení osobní bezpečnosti v silničním provozu.
Podobné akce probíhají během roku v celém kraji, kdy se policisté zaměřují nejen na alkohol, doklady, ale i na povinnou výbavu a technický stav vozidla. Kontroly se týkají i chodců a cyklistů.


Dopravní nehodovost v Olomouckém kraji za první měsíc roku 2015 v porovnání se stejným obdobím roku 2014:
počet dopravních nehod za leden 2015 v porovnání se stejným obdobím roku 2014 vzrostl o 63 nehod. Při těchto nehodách dva lidé zemřeli a 13 utrpělo těžké zranění. Na 22 nehodách měl podíl alkohol. Nejvíce řidičů bylo zjištěno s více jak 1,5‰ alkoholu, v Olomouckém kraji to bylo celkem 15 řidičů, tj. o 5 více než za loňský leden.
V kraji se nám také navýšil počet dopravních nehod se zvěří, za jeden měsíc se stalo 43 případů, což jest o 21 případů více než  v lednu 2014.
Jedna z hlavních příčin dopravních nehod je nepřiměřená rychlost, na tu doplatilo 106 řidičů. Řidiči si často neuvědomují, že v zimním období mohou být povrchy vozovek místy namrzlé nebo mokré. S tím se můžeme setkat hlavně v lesních úsecích a na mostech nebo v blízkosti vodních ploch. Při nepřizpůsobení jízdy svým schopnostem, povaze vozidla, stavu vozovky a klimatickým podmínkám může dojít ke smyku a následné nehodě.
Na prvním místě statistiky uvádějí nesprávný způsob jízdy, sem patří mezi jiné nedodržení bezpečné vzdálenosti, jízda v pruzích, nevěnování se řízení vozidla, např. ladění rádia, telefonování během jízdy, jezení a pití při jízdě a další nešvary, které řidiči během jízdy dělají. Těchto nehod v lednu policisté řešili 180. Při těchto nehodách jedna osoba zemřela a u 12 řidičů byl zjištěn alkohol.

kpt. Mgr. Marta Vlachová
25.2.2015

Odkazy do noveho okna

kontrola na alkohol_1

kontrola na alkohol_1 

Detailní náhled

kontrola na alkohol_2

kontrola na alkohol_2 

Detailní náhled

kontrola na alkohol_3

kontrola na alkohol_3 

Detailní náhled

kontrola na alkohol_4

kontrola na alkohol_4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem