Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Preventivní beseda pro seniory

Bezpečné stáří na Policku 

 

Dne 20. ledna 2010 se uskutečnila další z řady plánovaných besed preventivního programu Policie České republiky určeného pro naše seniory. Beseda pojatá s názvem Bezpečné stáří se uskutečnila v sále Pellyho domu v Polici nad Metují. Se seniory diskutoval policista z Obvodního oddělení Police nad Metují a tisková mluvčí z preventivně informační skupiny Náchod. Besedovali se seniory o trestné činnosti páchané na seniorech. Kromě letáčků s preventivní tematikou policisté rozdávali i spoustu zajímavých informací a rad, jak se nestát obětí trestné činnosti, či jak nenaletět podvodníkům.   


Upozornění pro seniory - jak se vyhnout podvodu
Policisté v několika služebních obvodech náchodského regionu evidují podvody na seniorech. Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást.
  1. Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do bytu.
  2. Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  3. Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.
  4. Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu, vody, elektřiny, topení apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
  5. Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte (např. dek, nádobí, broušení nožů apod.) , případně vracení různých přeplatků v hotovosti (v tomto případě podvodníci tvrdí, že nemají drobné, chtějí rozměnit a protože většinou pracují ve dvou nebo ve třech, tak vás jeden odláká a další sleduje kam ukládáte peníze a po odvedení vaší pozornosti je odcizují) - v naprosté většině jde o podvod.

     

Důležité telefonní kontakty :
Policie ČR                                                         158
Policie ČR OOP Police nad Metují                     491 541 333
Městská policie                                                156
Lékařská pohotovost (Záchranná služba)      155
Jednotné evropské číslo tísňového volání       112
Hasiči                                                               150
Život 90 Senior telefon                                     800 157 157
Elpida - Zlatá linka seniorů                                800 200 007
Bílý kruh bezpečí                                              257 371 110 

pprap. Jiří Sýkora
21. ledna 2010

vytisknout  e-mailem