Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Návrh nové organizační struktury krajského ředitelství

Vyjádření ředitele plk. Mgr. Jaromíra Knížete k návrhu nové systemizace od 1.1.2013 

      V září tohoto roku byl vládou České republiky schválen počet služebních míst v Policii ČR pro rok 2013, tedy plánovaný počet policistů 38 996. S ohledem na tento pevně stanovený počet následně probíhala mezi vedením Policejního prezidia ČR, řediteli jednotlivých krajských ředitelství policie a útvarů s celorepublikovou působností jednání týkající se možného funkčního nastavení organizační struktury Policie ČR pro rok 2013. Vedení policejního prezidia stanovilo následující kritéria, která byla pro Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje při tvorbě návrhu organizační struktury závazná:
  1. Plzeňský kraj bude ke dni 1.1.2013 disponovat 2 204 plánovanými počty policistů  
  2. restrikce početních stavů policistů se pouze minimálně dotkne územních odborů policie a městského ředitelství policie
  3. především na krajském ředitelství policie bude snížen počet policistů, kteří nejsou v přímém výkonu služby
  4. poměr řídících a řízených policistů bude nastaven 1: 11
      Při tvorbě návrhu organizační struktury policie ČR v Plzeňském kraji vycházel plk. Mgr. Jaromír Kníže i z názorů zástupců samosprávy, kteří na pravidelných pracovních schůzkách žádali o zachování přítomnosti policistů ve svých správních celcích a obávali se rušení obvodních oddělení policie.
      Za této situace, při respektování požadavků stanovených policejním prezidiem i požadavků zástupců samosprávy, předložil ředitel plk. Mgr. Jaromír Kníže cestou policejního prezidia písemný návrh nové organizační struktury krajského ředitelství ke schválení ministru vnitra. Návrh obsahuje oproti současnému stavu podstatné změny týkající se územních odborů, městského ředitelství i územních útvarů Krajského ředitelství policie v Plzeňském kraji.
      Oproti současnému stavu obsahuje návrh sloučení dvou územních odborů (Územního odboru Plzeň jih a Územního odboru Plzeň sever) v jeden pod názvem Územní odbor Plzeň venkov. Na území Plzeňského kraje by tak v působnosti krajského ředitelství, pokud bude návrh realizován, zbylo 5 územních odborů (Územní odbor Domažlice, Územní odbor Klatovy, Územní odbor Plzeň venkov, Územní odbor Rokycany, Územní odbor Tachov) a jedno Městské ředitelství policie v Plzni.
      V případě schválení návrhu dojde ke změně počtu obvodních oddělení policie, policejních stanic a dopravních inspektorátů. V současné době je v Plzeňském kraji 42 obvodních oddělení, 2 policejní stanice (Chrást a Manětín) a 7 dopravních inspektorátů. Od 1.1.2013 je plánováno 40 obvodních oddělení, 5 policejních stanic (Folmava, Chrást, Manětín, Starý Plzenec a Zbiroh) a 6 dopravních inspektorátů (dojde ke sloučení dopravních inspektorátů Plzeň jih a Plzeň sever). Oddělení obecné kriminality zůstanou v nezměněném počtu, protože na novém Územním odboru Plzeň venkov je plánováno I. a II. oddělení obecné kriminality. Naopak by mělo dojít ke snížení počtu oddělení hospodářské kriminality ze 7 na 6, jedno oddělení zanikne sloučením oddělení hospodářské kriminality na Plzni jihu a Plzni severu, protože tyto organizační jednotky patřily k nejméně zatíženým v rámci kraje. 
      Co se týká počtu služebních míst, změna se razantně projeví hlavně v těle samotného krajského ředitelství policie. Je navrženo snížení počtu metodiků a policistů v nepřímém výkonu. Na územních odborech dojde ke snížení počtu koordinátorů. V souvislosti s tímto opatřením dojde k úspoře příplatků za vedení.  
 
 
PLÁN POLICISTŮ k 1.1.2012
SKUTEČNOST POLICISTŮ 1.12.2012
PLÁN POLICISTŮ k 1.1.2013
 
přímý
výkon
nepřímý
výkon
celkem
přímý
 výkon
nepřímý
výkon
celkem
přímý
výkon
nepřímý
 výkon
celkem
Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje
2147
259
2406
1918
222
2140
2005
199
2204
krajské ředitelství
551
250
801
484
213
697
466
189
655
Územní odbory
1057
6
1063
961
6
967
1008
7
1015
Městské ředitelství policie Plzeň
539
3
542
473
3
476
531
3
534
  
Plánované počty příplatků za vedení
k 1.1.2012
k 1.1.2013
Policisté
243
196
Občanští zaměstnanci
21
16
 
 
Vyjádření ředitele Krajského ředitelství Policie plzeňského kraje k návrhu nové organizační struktury:
 
      „Největším zásahem do současné struktury krajského ředitelství bezesporu je sloučení územních odborů Plzeň sever a Plzeň jih a s tím související další změny. V tomto případě podle našich rozborů nedojde v obslužnosti k žádným zásadním negativním změnám, ale naopak ke zvýšení počtu policistů výkonných útvarů na teritoriu a ponížení počtu pracovníků zabezpečujících servisní činnosti a s tím související snížení počtu policistů s příplatkem za vedení. Přestože se svou rozlohou nově vzniklý územní odbor zařadí mezi největší v republice, nebude to mít vliv na změnu dojezdových časů ani na změnu logistiky, protože vedení a servisní služby územních odborů Plzeň jih a Plzeň sever sídlí v jedné budově. Nejedná se tedy o megalomanský projekt, ale o vznik nové organizační jednotky, která bude řešit řádově 50 % nápadu trestné činnosti, který běžně zpracovává Městské ředitelství policie Plzeň. Územní odbor Plzeň venkov bude patřit mezi útvary s počtem policistů mezi 250 – 399, kdy nyní je takových v republice 22. Teritoriální působnost územního odboru bude přizpůsobena tak, aby odpovídala členění samosprávných celků, aby teritoriální hranice obcí s rozšířenou působností korespondovaly s hranicemi obvodních oddělení policie.
      Uvedený návrh tak předpokládá převod současného obvodního oddělení Starý Plzenec a policejní stanice Chrást do působnosti Městského ředitelství policie Plzeň, také část původního území spadajícího pod Obvodní oddělení Starý Plzenec bude přiřazena k Obvodnímu oddělení policie v Přešticích.
Nově vzniklá policejní stanice Starý Plzenec bude kmenově zařazena pod Obvodní oddělení policie Slovany a policejní stanice Chrást bude kmenově zařazena pod Obvodní oddělení policie Doubravka. Nápad trestné činnosti, zatíženost resp. bezpečnostní situace na takto nově vzniklém teritoriu bude průběžně monitorována a v případě potřeby budou tyto organizační články posilovány oddělením hlídkové služby Městského ředitelství policie Plzeň.
      Změny se dotknou i územních odborů v Domažlicích a Rokycanech. Vzhledem k nárůstu příhraniční kriminality v našem regionu počítáme s posílením počtu policistů na Územním odboru Domažlice, resp. se zřízením nové policejní stanice v obci Folmava, která bude kmenově řízena z Obvodního oddělení policie v Domažlicích.     
      Na Územním odboru Rokycany dojde v případě schválení návrhu nové organizační struktury k jedné zásadní změně a tou je zřízení nové policejní stanice místo stávajícího obvodního oddělení policie ve Zbiroze. Policejní stanice Zbiroh bude kmenově řízena z obvodního oddělení Radnice. Při změně obvodního oddělení na policejní stanici jde především o změnu výkonu služby policistů v daném regionu na základě vyhodnocení nápadu trestné činnosti a zatíženosti policistů. Obvodní oddělení s počtem 7 policistů navíc není schopno plnit veškeré úkoly standardního obvodního oddělení, ke kterým patří například zajištění stálé dozorčí služby. Naším cílem je však policisty na daném teritoriu zachovat a proto jsem zvolil cestu přeměny nefunkčních obvodních oddělení na policejní stanice. K takovému kroku jsme ze stejných důvodů už v minulosti přistoupili v Manětíně a Chrástu a přes počáteční výhrady ze strany místní samosprávy obě policejní stanice dnes fungují velmi dobře a plní své úkoly ke spokojenosti místních občanů,“ uvedl plk. Kníže.
 
      Navrhovaná struktura a systemizace vychází z daných podmínek a je vytvořena tak, aby byly zachovány výkonné útvary, které jsou v denním styku s občany a policie v Plzeňském kraji byla i nadále schopna plnit své základní úkoly – zejména ochranu života, zdraví a majetku. Nová struktura postaví některé policisty zařazené především na krajském ředitelství před volbu, zda akceptují nabídku ředitele k vykonávání jiné činnosti na služebním místě v přímém výkonu služby na územních odborech a městském ředitelství, případně zvolí jinou možnost podle služebního zákona jako je převedení na jiné služební místo v rámci dalších ředitelství nebo se rozhodnou ukončit na vlastní žádost služební poměr. Volných služebních míst v přímém výkonu v  Plzeňském kraji bude od 1.1.2013 dostatek, jak ostatně vplývá z návrhu nové systemizace a je na samotných policistech, aby zvolili možnost pro ně v danou chvíli nejvýhodnější. S touto situací jsou seznamováni všichni policisté a občanští zaměstnanci krajského ředitelství. Vedení krajského ředitelství, ředitel městského ředitelství a vedoucí územních odborů ve svých regionech uvažované změny už projednali se zástupci místní samosprávy a výsledky těchto jednání zahrnul ředitel plk. Kníže do svého návrhu, který byl cestou policejního prezidia postoupen ministrovi vnitra. Nyní očekáváme vyjádření vedení policejního prezidia v závislosti na rozhodnutí ministra vnitra.
 
mjr. Mgr. Martina Kohoutová
6. listopadu 2012

 

Odkazy do noveho okna

Návrh organizační struktury k 1.1.2013

Návrh organizační struktury k 1.1.2013 

Detailní náhled

Organizační struktura KŘP P k 1.11.2012

Organizační struktura KŘP P k 1.11.2012 

Detailní náhled

Srovnání organizační struktury - mapa

Srovnání organizační struktury - mapa 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem