Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Napadl manželku

HAVLÍČKOBRODSKO: Domácí násilí je třeba včas řešit 

Případ fyzického napadení manželky vyšetřují policisté na Havlíčkobrodsku. Osmapadesátiletý muž v jedné z obcí pod vlivem alkoholu nejprve manželce nadával a poté ji napadl i fyzicky. Podle vyjádření ženy ji několikrát udeřil pěstí do obličeje. Potom ji chytil za vlasy a vytáhl ji ven z domu, kde ji silou hodil na zem. Při napadení utrpěla žena zranění, které si vyžádalo pracovní neschopnost. Při dechové zkoušce na alkohol muž nadýchal 1,41 promile. Policisté mu nyní sdělili podezření pro přečin ublížení na zdraví.


 

Výše uvedený případ nebyl kvalifikován jako domácí násilí a to z toho důvodu, že jednání nenaplnilo všechny znaky, které jsou potřeba k tomu, aby policisté konkrétní případ označili za domácí násilí a mohli využít institut vykázání.


 

Domácí násilí je fyzické, psychické, nebo sexuální násilí (často jejich kombinace) mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně a dlouhodobě. K násilí navíc dochází v soukromí beze svědků a intenzita útoků narůstá. Právě opakování a dlouhodobost, eskalace (narůstání intenzity), neveřejnost a také jasné rozdělení rolí (oběť x agresor) jsou čtyřmi znaky domácího násilí. K němu nemusí docházet jen mezi partnery, ale také např. mezi dětmi a rodiči, vnuky a prarodiči atd.


 

Pokud je někdo obětí domácího násilí, je důležité, aby svou situaci co nejrychleji řešil. Je možné se obrátit přímo na policii, případně různá krizová centra, krizové linky apod., nebo se svěřit někomu, komu oběť důvěřuje. Agresor nikdy sám od násilí neupustí, je důležité vyhledat pomoc kompetentních orgánů dříve, než bude mít násilné jednání závažné následky“, říká vrchní komisař Územního odboru Policie ČR Havlíčkův Brod kpt. Bc. Miroslav Mrkvička.


 

Pokud policisté případ vyhodnotí jako domácí násilí, mají oprávnění vykázat násilníka na 10 dní ze společného obydlí. Oběť má tak čas si rozmyslet, jak bude postupovat dál.


 

Na Havlíčkobrodsku policisté v letošním roce vykázali 10 osob, ve všech případech se jednalo o muže. V některých případech týrali svou partnerku, v některých pak rodiče,“ dodává kpt. Mrkvička.

 

nprap. Monika Pátková

11.11.2011

vytisknout  e-mailem