Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Fotbalové utkání

JIHLAVSKO: Policisté dohlíželi na veřejný pořádek a bezpečnost občanů  

V pátek 30. září se v Jihlavě konalo fotbalové utkání mezi mužstvy FC Vysočina Jihlava a SFC Opava. Fotbalovému utkání přihlíželo přes 1 600 diváků, z toho bylo několik desítek opavských fanoušků.
 
Fotbalové utkání policisté vyhodnotili jako rizikové a připravili bezpečnostní opatření. Na veřejný pořádek a bezpečnost občanů dohlíželo několik desítek policistů, včetně pořádkové jednotky a policejních psovodů Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Dále byli do policejního opatření nasazeni členové antikonfliktního týmu Krajského ředitelství policie kraje Vysočina a účastnili se ho také strážníci Městské policie Jihlava.
 
„Pokud získáme poznatky, že v souvislosti s konáním plánovaného fotbalového nebo hokejového utkání hrozí riziko narušení veřejného pořádku, nechceme v žádném případě situaci podceňovat. Vždy pečlivě vyhodnocujeme předchozí zkušenosti s fanoušky dotčených mužstev, jejich předpokládaný počet, všechny zjištěné skutečnosti a samozřejmě sledujeme aktuální situaci. Pokud utkání vyhodnotíme jako rizikové, připravíme bezpečnostní opatření, do kterého je nasazen adekvátní počet policistů. V případě, že při utkání na stadionu nebo v jeho okolí skutečně dojde k vzájemnému napadání fanoušků, ničení majetku nebo jinému narušení veřejného pořádku, musíme být schopni zasáhnout okamžitě a v takovém počtu policistů, který situaci úspěšně a rychle zvládne“, řekl velitel opatření plk. Bc. Aleš Indra. Jak dále dodal, jakékoli prodlení zákroku může znamenat zranění lidí nebo větší škody na majetku, což v žádném případě nechceme připustit. Snahou a prioritou policistů je zaručit při konání sportovních utkání bezpečný přesun fanoušků ke stadionu a zpět, v lokalitě kolem stadion zajistit bezpečnost, veřejný pořádek a chránit majetek občanů. V případě, že přímo na stadionu dojde k výtržnostem, které nebude schopen pořadatel sám zvládnout a požádá o zákrok policii, musí být policisté schopni v dostatečném počtu provést zákrok ihned.
 
V souvislosti s konáním fotbalového utkání mezi mužstvy FC Vysočina Jihlava a SFC Opava policisté nezaznamenali žádné narušení veřejného pořádku.
Před začátkem fotbalového utkání policisté pořádkové a dopravní policie dohlíželi zejména na dodržování veřejného pořádku a bezpečnost silničního provozu při přesunu fanoušků obou mužstev ke stadionu. Zaměřili se na okolí stadionu a přilehlé ulice. Dopravní policisté dohlíželi zejména na bezpečné přecházení vozovky vysokým počtem chodců směřujících ke stadionu na velmi frekventované ulici Jiráskova. Dohled nad bezpečností silničního provozu prováděli policisté také na ulici Evžena Rošického a dalších ulicích v této lokalitě. Řidiči i chodci byli ukáznění a k žádným komplikacím v dopravě nedošlo. Fanoušci opavských fotbalistů přijeli několika vozidly na parkoviště u obchodního domu na ulici Jiráskova.
V době konání fotbalového utkání policisté dohlíželi u stadionu a v jeho okolí na bezpečnost občanů, dodržování veřejného pořádku, chránili majetek a dále v této lokalitě působili preventivně.
Po skončení utkání policisté monitorovali odchod fanoušků ze stadionu. Dále dohlíželi, aby nedošlo k napadání mezi fanoušky obou mužstev. Dopravní policisté se opět zaměřili na dohled nad bezpečností na silnicích v okolí stadionu, které fanoušci přecházeli. Rozchod návštěvníků fotbalového utkání po Jihlavě stejně jako odjezd fanoušků vozidly probíhal klidně.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
30. září 2011
 

vytisknout  e-mailem