Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté dopadli pachatele dvou loupežných přepadení

JIHLAVSKO: Objasnili také sérii majetkových trestných činů 

Jihlavským kriminalistům se podařilo dopadnout pachatele dvou loupežných přepadení a objasnili sérii krádeží, ke kterým došlo v době od srpna do listopadu v Jihlavě. Policejní komisař zahájil trestní stíhání celkem pěti osob. „Jedná se o osmnáctiletého muže a čtyři mladistvé ve věku od šestnácti do sedmnácti let. Všichni se dopouštěli majetkové trestné činnosti. Muž spáchal navíc dvě loupeže“, řekl por. Bc. Martin Jůzl, komisař oddělení obecné kriminality. Při krádežích způsobili mladí pachatelé poškozeným celkovou škodu přes 120 tisíc korun. Odcizené věci prodávali a peníze použili pro vlastní potřebu.
 
Osmnáctiletý muž byl obviněn ze spáchání zločinu loupež, přečinu krádež a přečinu poškození cizí věci. V minulosti byl již za spáchání majetkových trestných činů pravomocně odsouzen. Loupeže spáchal obviněný muž samostatně, krádeží se dopouštěl společně s jedním z mladistvých chlapců.
Při obou loupežích se jeho oběťmi stali náhodní kolemjdoucí. K prvnímu útoku došlo na začátku října a k druhému v polovině listopadu.
Ve čtvrtek 6. října v odpoledních hodinách fyzicky napadl v parku u zoologické zahrady poškozeného dvacetiletého muže. Pod pohrůžkou použití dalšího násilí donutil poškozeného vydat batoh a následně peněženku. Útočník věci prohledal, nic neodcizil. Poté přinutil poškozeného, aby s ním odešel k bankomatu. Pod pohrůžkou použití násilí požadoval po muži vybrání finanční hotovosti. To se ale poškozenému nedařilo a útočník poté z místa odešel.
Dalšího náhodného kolemjdoucího napadl obviněný muž ve čtvrtek 17. listopadu v noci v parku u ulice Palackého. Mladého muže útočník chytil pod krkem a povalil ho na zem. Několikrát poškozeného udeřil pěstí do obličeje a křičel, ať mu dá všechny peníze nebo ho zabije. Poté útočník odtáhl napadeného muže za budovu a prohledal mu kapsy. Vzal poškozenému peněženku, zmocnil se dvou tisíc korun a z místa utekl.
Dále se odviněný podílel na vloupání do vozidel. Společně s mladistvým chlapcem se v době od konce října do poloviny listopadu postupně vloupali do několika zaparkovaných vozidel. U automobilů pachatelé rozbili skleněnou výplň okna dveří a odcizili věci, které zde poškození zanechali. V jednom případě z automobilu odcizili bourací kladivo v hodnotě téměř dvaasedmdesát tisíc korun. Poškozením vozidel způsobili majitelům celkovou škodu šestnáct tisíc korun.
 
Čtyři mladictví, kdy se jednalo o tři chlapce a jednu dívku, se dopouštěli krádeží. „Byli obviněni ze spáchání provinění krádež. Jeden z mladistvých navíc ještě z provinění poškození cizí věci“, řekl komisař Jůzl. Většinu z obviněných mladistvých už kriminalisté trestně stíhají za jinou majetkovou trestnou činnost. Mladiství se dopustili celkem deseti skutků. Převažují vloupání do prodejních stánků a vozidel. V jednom případě se do objektu vloupali všichni čtyři mladiství, většinou se ale na krádeži podíleli dva z obviněných.
Na začátku srpna se všichni čtyři mladiství vloupali společně do stánku s potravinami na ulici S. K. Neumanna. Odcizili mobilní telefon a příruční trezor s penězi. I v dalším případě se dva z obviněných vloupali do prodejního stánku, tentokrát na ulici Havlíčkova, a odcizili peníze. Do stejného stánku se pachatelé vrátili ještě v sobotu 19. listopadu v noci. Po vypáčení dveří odcizili z pokladny finanční hotovost. Na konci října vnikli do domu na Štefánikově náměstí a odcizili z uzamčené skříně šestnáct pivních přepravek s 320 lahvemi. Mezi místy, kde mladí pachatelé kradli, patří také prodejna v obchodním centru na ulici Hradební. Jeden z mladistvých hlídal a druhý odcizil mobilní telefon odložený u pokladny. V dalších pěti případech se jednalo o vloupání do zaparkovaných vozidel. Za použití násilí se pachatelé dostali do automobilů Renault Master, Citroen Berlingo, Škoda Fabia, Škoda Roomster a Ford Escort zaparkovaných na ulici Ke Skalce, Brněnská, Srázná a Na Kopci. Z vozidel odcizili satelitní navigace, nářadí, peníze, oblečení, CD disky a další věci.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
 29. listopadu 2011

vytisknout  e-mailem