Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté dopadli pachatele série krádeží

JIHLAVSKO: Do garáží se dostávali po rozbití skleněných luxferů nebo po vybourání cihel 

Jihlavským kriminalistům se podařilo dopadnout pachatele, kteří se v Jihlavě dopustili série vloupání do garáží a dále kradli o objektech firem. Pachatelé spáchali celkem patnáct krádeží. Do garáží se dostávali převážně po rozbití skleněných luxferů a ve dvou případech po vybourání cihel. Při krádežích způsobili škodu přes 150 tisíc korun. Pachateli jsou tři mladíci z Jihlavy ve věku mezi čtrnácti a šestnácti lety. Nejstarší z nich je již obviněn ze spáchání dvou trestných činů, trestnou činnost patnáctiletého a čtrnáctiletého mladíka kriminalisté dále prověřují.
 
Krádeží se pachatelé dopouštěli již od února letošního roku. Nejvíce případů ale spáchali v období od července do října. Krádeží se vždy dopustili dva z pachatelů, přičemž ve všech případech byl na místě šestnáctiletý mladistvý s jedním ze zbývajících dvou mladíků.  
V únoru se pachatelé dopustili dvou krádeží v areálech jihlavských společností, a to na ulicích Pávovská a U Hlavního nádraží. V prvním případě odcizili ze čtyř volně stojících lokomotiv přípojné měděné kabely a na pozemku druhé společnosti odcizili dvanáct zárubní, přes šedesát desek a téměř 150 různých sádrokartonových profilů.
Vysokou škodu způsobili mladí pachatelé v objektu vlakového nádraží, kde kradli v polovině srpna. Z nástupiště odcizili propojovací elektrické kabely v hodnotě šedesát tisíc korun, určené pro vytápění vagónů, které odřízli ze stojanů.
Dvanácti krádeží, při kterých se vloupali do různých garáží, se pachatelé dopustili v období od července do října. Do garáží se dostávali po rozbití skleněných luxferů nebo ve dvou případech po vybourání cihel ze zadní stěny objektu. Pachatelé vnikli do uzamčených garáží na ulicích Křižíkova, Havlíčkova, Hruškové Dvory, U Cihelny, Na Vyhlídce, Alšova a Polenská. Při krádežích mladíci majitelům odcizili zejména elektrické kabely, různé nářadí, zahradní techniku, přístroje, příslušenství k vozidlům, sportovní vybavení a další uskladněné věci.
Krádeží věcí způsobili pachatelé celkovou škodu téměř 150 tisíc korun, další škodu téměř deset tisíc korun způsobili poškozením. Odcizené věci pachatelé prodávali zejména ve výkupnách surovin nebo náhodným osobám a peníze používali pro vlastní potřebu.
 
Policejní komisař zahájil trestní stíhání šestnáctiletého mladíka, který byl obviněn ze spáchání provinění krádeže a provinění poškození cizí věci. Trestnou činnost zbývajících dvou pachatelů kriminalisté dále prověřují.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
2. prosince 2013

vytisknout  e-mailem