Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili sérii vloupání do chat

JIHLAVSKO: Muž a žena způsobili škodu za více než 200 tisíc korun 

Policistům se podařilo dopadnout dvojici, která se na Jihlavsku dopouštěla vloupání do rekreačních chat. Muž a žena spáchali krádež v téměř dvou desítkách případů. Trestné činnosti se dopouštěli od poloviny března a škoda, kterou krádežemi věci způsobili, přesáhla částku 150 tisíc korun. Další škoda ve výši necelých padesát tisíc korun vznikla majitelům chat poškozením. Dvojice kromě krádeží věcí využívala chaty k přenocování. Jihlavští kriminalisté zahájili trestní stíhání muže i ženy, oba byli obviněni ze spáchání tří trestných činů. Stíháni jsou na svobodě.

Dvojici se policistům podařilo dopadnout na začátku tohoto týdne. Vzhledem k tomu, že v chatové oblasti v katastru obce Rančířov došlo opakovaně k vloupáním do chat, zaměřily si na tuto lokalitu v rámci výkonu službu policejní hlídky ve větší míře. Policisté zde prováděli kontroly a při jedné z nich pachatele vypátrali. Hlídka při kontrole chaty zjistila, že rekreační objekt vykazuje známky násilného vniknutí, chatu prohlédli a nalezli v ní oba podezřelé. Muže a ženu policisté zadrželi a odvezli je na oddělení policie, kde byli umístěni do policejních cel.

Dalším prověřováním kriminalisté zjistili, že dvojice má na svědomí celou sérii vloupání do chat na Jihlavsku a jednu krádež v jihlavském penzionu, kde byli muž a žena v polovině února ubytováni a odnesli si z pokoje televizor. S vloupáními do rekreačních chat začali v polovině března. Během necelých dvou měsíců se vloupali do sedmnácti chat, které prohledávali za účelem odcizení věci. Z objektů odnášeli prakticky cokoli, u čeho předpokládali, že se to dá zpeněžit. Majitelé rekreačních objektů přišli o nářadí, sportovní vybavení, oblečení a další věci. V některých případech dvojice chatu jen prohledala a nic neodcizila, v dalších se způsobená škoda pohybovala v řádu desítek tisíc korun. „Odcizené věci dvojice prodávala na různých místech Jihlavy náhodným osobám a takto získané peníze muž a žena používali pro vlastní potřebu,“ dodal npor. Bc. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality.  Někdy podezřelý muž se ženou v chatě i nějaký čas pobývali, přitom konzumovali potraviny a alkohol, které zde nalezli. V šestnácti případech se krádeže dopustili oba, v jednom se do chaty vloupal pouze muž.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání šestatřicetiletého muže a o rok starší ženy, oba z Jihlavy. „Oba byli obviněni ze spáchání pokračujících přečinů krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci,“ řekl komisař Pavel Krčál. Muž i žena byli již soudně trestáni, muž si v minulosti odpykal i trest odnětí svobody. Po provedení všech nezbytných úkonů byli oba ze zadržení propuštěni a jsou stíhání na svobodě.

Muž i žena jsou obviněni z toho, že se v době od poloviny března vloupali v šestnácti případech do rekreačních chat, a to v katastrech obcí Čížov, Jeclov, Rantířov, Plandry, Popice a Zborná. V jednom případě se muž do chaty v oblasti Hruškové Dvory vloupal sám. Vždy vypáčili dveře a objekt prohledali. Někdy se jejich cílem staly i sklepní prostory nebo kůlny. Největší škodu způsobila dvojice majitelům dvou chat v lokalitě Okrouhlík, z jedné chaty si muž a žena odnesli věci v hodnotě necelých osmdesáti tisíc korun a v druhé odcizili věci za více než třicet tisíc korun. Na konci dubna si dvojice vyhlédla chatu v katastru obce Rančířov, do objektu se muž se ženou vloupali a pobývali zde až do pondělí 2. května, kdy je zde v dopoledních hodinách dopadli policisté.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. Prověřují mimo jiné také podezření, že se obvinění dopustili ještě dalších krádeží.

Za spáchanou trestnou činnost hrozí oběma obviněným trest odnětí svobody až na pět let.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

6. května 2016

vytisknout  e-mailem