Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Loupežné přepadení si žena vymyslela

JIHLAVSKO: Byla opilá a chtěla na sebe strhnout pozornost 

Na začátku týdne přijali policisté oznámení o loupežném přepadení, ke kterému mělo dojít v nočních hodinách v Třešti. Obětí loupeže se měla stát žena. Případ začali okamžitě prověřovat jihlavští kriminalisté, kteří následně zjistili, že k loupežnému přepadení ve skutečnosti nedošlo a žena si ho vymyslela. Případ proto odložili.
 
V pondělí 22. října přijali policisté po deváté hodině večer oznámení o loupežném přepadení ženy. K útoku mělo dojít na ulici Čenkovská. Poškozenou měl pachatel chytit zezadu za ramena a požadovat po ní peníze. Poté jí dle oznámení chtěl pachatel strhnout kabelku z ramene a udeřil ženu nějakým předmětem do hlavy. Poškozená upadla do bezvědomí, a když se probrala, zjistila, že jí chybí peníze. Poté byl případ oznámen policii. Na místo okamžitě vyjeli policisté. Žena měla drobné zranění na hlavě a byla pod vlivem alkoholu. Byla přivolána zdravotnická záchranná služba. Lékař ženu na místě ošetřil a policisté ji poté převezli na obvodní oddělení. Při dechové zkoušce ženě naměřili hodnotu 1,63 promile alkoholu. Uvedla, že jí pachatel za použití násilí vzal z peněženky 200 korun. Policisté začali okamžitě po pachateli v lokalitě pátrat bez konkrétního poznatku k osobě pachatele, provedli ohledání místa, kde mělo k činu dojít. Dále kriminalisté získávali od ženy k případu další informace, které by mohly být důležité pro dopadení pachatele. Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu loupež. Při prověřování případu však kriminalisté postupně přicházeli na stále větší rozpory mezi zjištěnými skutečnostmi a výpovědí poškozené, které zásadně neodpovídaly průběhu přepadení, tak jak ho žena popisovala. Následně kriminalisté zjistili, že si loupežné přepadení ve skutečnosti vymyslela, což žena poté i přiznala. Zranění na hlavě si způsobila, když sama bez cizího zavinění upadla. Loupežným přepadením na sebe žena chtěla pravděpodobně strhnout pozornost. Případ kriminalisté odložili.
 
 
Letos prověřovali jihlavští kriminalisté celkem čtyři loupežná přepadení, u kterých následně zjistili, že si je údajní poškození vymysleli. Tyto čtyři případy jsou odloženy.
 
Dále došlo na Jihlavsku v době od začátku letošního roku do konce září k osmnácti loupežím, z nichž se kriminalistům podařilo již téměř 67 procent objasnit. Na dopadení pachatelů zbývajících loupežných přepadení kriminalisté dále intenzivně pracují.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
25. října 2012
 

vytisknout  e-mailem