Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pachatelé podvedli seniorku

JIHLAVSKO: Muž se vydával za vnuka, mladá žena si přišla pro peníze 

Policisté pátrají po pachatelích, kteří podvedli seniorku a připravili ji o více než šedesát tisíc korun.
V pátek 5. dubna zatelefonoval třiaosmdesátileté seniorce z Polné kolem desáté hodiny dopoledne muž, který se představil jako její vnuk. Řekl, že je nemocný a chraptí. Dále jí sdělil, že kupuje vozidlo a potřeboval by nutně půjčit peníze. Seniorka mu finanční hotovost přislíbila. Dále jí muž řekl, že je v Polné jeho kamarádka, která si peníze vyzvedne. Následně k domu přišla neznámá žena a seniorka jí předala jednašedesát tisíc korun. Poté pachatelka odešla. V odpoledních hodinách seniorka začala mít o celé události pochybnosti a zatelefonovala svému skutečnému vnukovi, který žádost o půjčku a převzetí peněz popřel. Případ oznámili na policii. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu a začali okamžitě po pachatelích pátrat.
Pachatelkou byla mladá žena pravděpodobně ve věku kolem dvaceti let, štíhlé postavy. Měla na sobě oblečené černé kalhoty a vysoké boty černé barvy.
 
Policisté by chtěli na seniory důrazně apelovat, aby byli ve vztahu k cizím lidem nebo k osobám, u nichž si nemohou osobně ověřit jejich totožnost, více obezřetní. Senioři by neměli otevírat dveře domu nebo bytu, aniž by se předem přesvědčili, kdo za nimi je. V žádném případě by neměli neznámé osoby zvát do svých domovů a při každém opuštění domu by za sebou měli uzamknout dveře. Pokud je telefonicky kontaktuje příbuzný a žádá o půjčení peněz, měl by si senior tuto informaci vždy ještě před předáním hotovosti zpětně osobně ověřit, je také vhodné trvat na předání peněz přímo příbuznému, který o půjčku požádal. Vydání peněz neznámému člověku s sebou vždy nese velké riziko.  
Je důležité mít na paměti, že pachatelé jsou dobře připravení, dokážou rychle reagovat i na nečekané situace, nevypadají většinou na první pohled vůbec podezřele, mají příjemné vystupování, jsou velmi komunikativní a působí dobrým dojmem.
  
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
8. dubna 2013 

vytisknout  e-mailem