Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Podvedené prodavačky

JIHLAVSKO: V obou případech použila pachatelka stejnou lest. 

V pondělí 27. září po desáté hodině dopoledne vešla do prodejny v Třešti neznámá žena. Do obchodu přinesla dva balíky osušek. Prodavačce sdělila, že je domluvena s majitelkou na dodání zboží a chtěla vyplatit částku 7 500 korun. Prodavačka tedy telefonicky kontaktovala majitelku obchodu, která pachatelce sdělila, že žádné zboží nechce. Neznámá žena ale poté prodavačce řekla lživou informaci, že majitelka s odběrem zboží souhlasí stejně jako s vyplacením hotovosti. Prodavačka tedy pachatelce finanční hotovost 7 500 korun vydala.
 
V pondělí 27. září došlo k obdobnému trestnému činu také v Jihlavě. Kolem půl desáté dopoledne neznámá žena požadovala po prodavačce ve stánku na Masarykově náměstí finanční hotovost na nákup zlevněného textilního zboží. Uvedla, že jedná na základě dohody s majitelkou stánku. Prodavačka telefonicky kontaktovala majitelku stánku a předala telefon neznámé ženě. Po ukončení hovoru žena prodavačce sdělila nepravdivou informaci, že majitelka stánku se zaplacením částky souhlasí a zboží si u ní následně odebere. Prodavačka poté ženě vydala finanční hotovost deset tisíc korun. Neznámá žena žádné textilní zboží nedodala a na místo se již nevrátila.
V tomto případě je jednalo o ženu ve věku přibližně 45 let, štíhlé postavy. Je vysoká přibližně 170 centimetrů. Měla tmavé vlasy na ramena. Na sobě měla žena oblečenou bílou pletenou vestu bez rukávů.
 
V obou případech policejní inspektor zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod.
 
Trestné činy páchané podle tohoto scénáře nejsou nijak výjimečné a policisté proto prodavače varují. Pokud vám neznámá osoba tvrdí, že přinesla pro majitele prodejny zboží a chce za něj zaplatit, ověřte si tuto informaci přímo u osoby, na kterou se dodavatel zboží odvolává. Nepředávejte telefon neznámé osobě ani nevěřte tomu, když vám začne tvrdit, že s majitelem prodejny mluví. Pokud přímo neslyšíte odpověď, tak není vhodné věřit reakcím a tvrzením neznámé osoby. Rovněž není dobré zakládat důvěryhodnost tvrzení neznámé osoby na tom, že zná jméno majitele prodejny. Vždy je lepší neznámou osobu odkázat na dobu přítomnosti majitele v prodejně nebo osobně zatelefonovat a informace si přímo u majitele prodejny ověřit než riskovat to, že se stanete obětí podvodníka.
 
por. Bc. Jana Kroutilová
29. září 2010
 

vytisknout  e-mailem