Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policejní akce “Mládež“

JIHLAVSKO: Policisté zkontrolovali 53 zábavních podniků a odhalili sedmnáct podnapilých mladistvých 

V noci z pátku 9. prosince na sobotu proběhla na Jihlavsku rozsáhlá policejní akce s názvem “Mládež“. „Akce byla rozčleněna do tří po sobě jdoucích částí, které byly zaměřené na kontroly v zábavních podnicích a silniční kontroly“, řekl velitel policejní akce kpt. Mgr. Jan Farka.
Při policejní akci se policisté zaměřili na kontrolu restauračních zařízení, barů, heren a podniků s hudební produkcí. Kontrolovali v nich dodržování zákazu podávání a prodeje alkoholu a tabákových výrobků osobám mladším osmnácti let. A dále zda těmto osobám není v provozovnách umožňována hra na výherních hracích přístrojích. Součástí policejní akce byla také dopravně bezpečnostní akce.
 
„Celkově byly do policejní akce nasazeny téměř tři desítky policistů pořádkové a cizinecké policie a dále strážníci Městské policie Jihlava. Kontroly zábavních podniků a vozidel prováděli policisté na Jihlavsku, Polensku, Telčsku i Třešťsku“, řekl vrchní komisař Jan Farka.  
 
Akce byla zahájena po sedmé hodině večer instruktáží všech policistů zapojených do policejního opatření. V osm hodin pak začala první část akce zaměřená na kontrolu restaurací, barů a heren, která trvala až do desáté hodiny večer.
V Jihlavě se policisté rozdělili do dvou skupin a vyjeli na předem určená místa. Během dvou hodin zkontrolovali celkem čtyřiadvacet zábavních podniků. Odhalili čtyři osoby mladší osmnácti let pod vlivem alkoholu. V zábavním podniku na ulici Kollárova naměřili u sedmnáctiletého mladíka hodnotu0,68 promile alkoholu. V podniku na ulici Jarní nalezli policisté sedmnáctiletého hocha, u kterého zjistili hodnotu 0,14 promile alkoholu. Další dvě podnapilé mladistvé dívky byly v zábavním podniku na Masarykově náměstí. Dívkám policisté naměřili hodnoty 0,15 a 1,31 promile alkoholu. Na místech, kde byli podnapilí mladiství odhaleni, provedli policisté šetření.  Zjistili, že konzumaci alkoholu mladistvým umožnili, buď jejich kamarádi nebo obsluha podniku, kterým policisté za spáchaný přestupek na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi uložili blokové pokuty. Všechny čtyři podnapilé mladistvé policisté následně předali rodičům.
Na Polensku provedli policisté kontrolu tří zábavních podniků a to v Polné a Lukách nad Jihlavou. Žádnou podnapilou osobu mladší osmnácti let zde nenalezli. Šest podnapilých mladistvých ale nalezli na různých místech v Polné. V parku na Husově náměstí popíjel alkohol čtrnáctiletý mladík, kterému policisté naměřili hodnotu 0,69 promile alkoholu. Na autobusovém nádraží policisté nalezli tři sedmnáctileté dívky, které měly od 0,37 do 0,8 promile alkoholu. U ulice Tyršova požívaly alkohol další dvě sedmnáctileté dívky, které měly 0,51 a 0,8 promile alkoholu. Všechny opilé mladistvé pod vlivem alkoholu policisté předali rodičům. Alkoholické nápoje si mladiství koupili v obchodě nebo jim požití alkoholu umožnil kamarád.
Třešti provedli policisté kontrolu v jedenácti zábavních podnicích, v žádném z nich opilého mladistvého nenalezli
 
Druhá část policejní akce byla zaměřena na kontrolu řidičů. V době od půl jedenácté do půl jedné v noci proběhla dopravně bezpečnostní akce, při které se policisté zaměřili především na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholu řidiči vozidel před nebo během jízdy. Při silničních kontrolách ale pozornosti policistů neunikly ani další případné dopravní přestupky. V Jihlavě prováděli policisté silniční kontroly na pěti různých místech. Policejní hlídky kontrolovaly vozidla také na dvou stanovištích v Polné, dvou místech v Třešti, šesti stanovištích v Telči a v obci Hodice.
 
V třetí části policejní akce, která začala jednu hodinu po půlnoci a trvala až do tří hodin v noci, se policisté opět zaměřili na kontrolu zábavních podniků.
Jihlavě se kontroly v této části akce týkaly hudebních klubů. Policisté zkontrolovali sedm jihlavských podniků s hudební produkcí.  Čtyři podnapilé mladistvé nalezli v zábavním podniku na ulici Žižkova. Jednalo se o jednoho sedmnáctiletého a tři šestnáctileté chlapce. Nejvyšší hodnotu alkoholu policisté naměřili šestnáctiletému chlapci, a to 1,25 promile alkoholu. Ostatním třem mladistvým policisté naměřili hodnoty od 0,19 do 0,63 promile alkoholu.
Na Polensku proběhla kontrola v této části akce ve dvou zábavních podnicích, v žádném z nich policisté osobu mladší osmnácti let pod vlivem alkoholu nenalezli.
V Telči zkontrolovali policisté šest zábavních podniků a odhalili celkem tři osoby mladší osmnácti let pod vlivem alkoholu. Podnapilou sedmnáctiletou dívku nalezli v podniku na ulici Masarykova. Dívce naměřili hodnotu 0,17 promile alkoholu. Dva opilé sedmnáctileté mladistvé nalezli policisté v dalším telčském zábavním podniku. U chlapců naměřili hodnoty 1,35 a 1,24 promile alkoholu. Provedeným šetřením policisté zjistili, že alkoholické nápoje, které požili, chlapci na jiném místě odcizili, a jsou proto podezřelí ze spáchání přestupku proti majetku. Podnapilé mladistvé policisté předali rodičům.
 
„Při policejní akci zkontrolovali policisté v Jihlavě, na Polensku, Telčsku a Třešťsku celkem 53 zábavních podniků a odhalili sedmnáct podnapilých mladistvých. Všechny osoby mladší osmnácti let, u kterých policisté zjistili požití alkoholu, předali rodičům nebo jiným oprávněným osobám“, řekl velitel akce vrchní komisař Jan Farka.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
10. prosince 2011
 
Odkazy do noveho okna

Policejní akce “Mládež“

Policejní akce “Mládež“ 

Detailní náhled

Policejní akce “Mládež“

Policejní akce “Mládež“ 

Detailní náhled

Policejní akce “Mládež“

Policejní akce “Mládež“ 

Detailní náhled

Policejní akce “Mládež“

Policejní akce “Mládež“ 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem