Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policista zachránil muži život

JIHLAVSKO: Starší muž se pokusil spáchat sebevraždu 

V pátek zachránil policista obvodního oddělení Telč život staršímu muži, který se pokusil o sebevraždu.

V pátek 20. listopadu přijali policisté integrovaného operačního střediska před polednem na tísňové lince 158 oznámení od muže, který řekl, že spáchá sebevraždu. Muž uvedl také údaje k místu, kde se nachází, a zavěsil. Operační důstojník začal okamžitě jednat s cílem zajistit ohroženému muži co nejrychlejší pomoc. V dané lokalitě prováděl v tu dobu šetření policista, který tak mohl být u domu, kde měl muž být, velmi rychle. K bytovému domu v Teči byl proto ihned vyslán a na místo přijel během chvíle. Cestou integrovaného operačního střediska byla k domu přivolána také zdravotnická záchranná služba.

Policista mezitím v bytovém domě vytipoval byt, ve kterém mohl ohrožený muž být. Na bouchání na dveře nikdo nereagoval, proto policista otevřel odemčené dveře a do bytu vstoupil. Z chodby uviděl dveře do jedné z místností, přes které byl přehozený napnutý kabel, jehož jeden konec byl omotaný kolem kliky, a skrz prosklené dveře byl vidět obrys postavy za nimi. Policista ihned doběhl ke dveřím a odtlačil je, aby se mohl k muži co nejrychleji dostat. Na druhé straně dveří byl skutečně muž, kolem krku měl omotaný kabel, na kterém visel. Muž nebyl při vědomí. Policista ho okamžitě nadlehčil a odmotal z kliky kabel, který poté sesmekl ze dveří. Muže položil na podlahu a rozvázal a odmotal mu z krku kabel. Policista začal s poskytováním první pomoci a během chvilky muž začal volně dýchat. Následně nabyl vědomí a začal i komunikovat.

V současné době se muž nachází v těžké životní situaci, byl ve velmi špatném psychickém stavu. Nevzniklo podezření, že by byl muž pod vlivem alkoholu. Do příjezdu zdravotnické záchranné služby sledoval policista aktuální zdravotní stav muže a citlivě s ním komunikoval. Lékař následně muže vyšetřil a poté ho zdravotnická záchranná služba převezla k poskytnutí další péče do zdravotnického zařízení.

Zasahující policista, který jednal naprosto profesionálně, zachránil staršímu muži život. Významnou roli při jeho záchraně sehrálo také velmi rychlé organizování pomoci ohroženému muži bezprostředně po přijetí oznámení na tísňové lince integrovaného operačního střediska.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

22. listopadu 2015

vytisknout  e-mailem