Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Požívání alkoholu nezletilými a mladistvými

JIHLAVSKO: Dva chlapci byli pod vlivem alkoholu 

V sobotu 13. července kontrolovali policisté po šesté hodině ráno na ulici Vrchlického v Jihlavě dva podezřelé mladíky. Zjistili, že se jedná o chlapce ve věku čtrnáct a patnáct let, oba pod vlivem alkoholu. U mladíků provedli dechové zkoušky a naměřili jim hodnoty 1,02 a 0,4 promile alkoholu. Policisté dále zjistili, že chlapci alkoholické nápoje pravděpodobně požívali na oslavě, na které v noci oba byli. Mladíky následně předali jejich rodičům a informovali o případu také orgán sociálně právní ochrany dětí. Dále policisté zjišťují, za jakých okolností se chlapci k alkoholu dostali a zda nedošlo ke spáchání přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi.
 
Požívání alkoholu nezletilými a mladistvými dětmi
Policisté se bohužel s požíváním alkoholu u osob mladistvých i nezletilých setkávají. Chtěli by proto apelovat na rodiče, aby věnovali dětem patřičnou pozornost. Je nutné, mít přehled o aktivitách, kterými se dítě ve svém volném čase zabývá. Rodiče by měli vždy vědět, jakým způsobem, s kým a kde jejich dítě tráví volný čas. Dále je vhodné kontrolovat, v jakém stavu se vrací domů. Zaměřit by se rodiče měli na fyzický ale i aktuální psychický stav dítěte. Pokud jsou děti doma samy, měli by mít rodiče vždy připravený způsob jejich kontroly nebo si nejlépe zajistit spolehlivou osobu, která na dítě dohlédne.  
Děti mají zejména v době prázdnin velké množství volného času, zvláště ty starší jsou mnohdy bez dohledu dospělé osoby a se svými vrstevníky se sdružují do skupinek. To s sebou nese riziko, že se dostanou do situací, které pro ně mohou být nebezpečné nebo přímo ohrožující jejich život a zdraví. Zvláště mladiství mají tendence experimentovat s alkoholem, cigaretami a nezřídka také s drogami, nejčastěji s marihuanou. Toto experimentování je pak posíleno zvláště ve skupině vrstevníků, kde se ke zkoušení návykových látek mezi sebou vzájemně "hecují". Alkohol a jiné návykové látky ale mají na organismus dítěte nevypočitatelné účinky. Může tak lehce dojít k intoxikaci nebo k jinému ohrožení zdraví i života dítěte.
Hrozí také riziko, že při případných zdravotních komplikacích jednotlivce ostatní vrstevníci na vzniklou situaci nezareagují adekvátně, ať už z důvodu neznalosti nebo strachu z odhalení, a dítěti ohroženému na zdraví se tak nedostane potřebné péče. Je nutné, aby rodiče i na takovou situaci zvláště mladistvé připravili a poučili je, jak mají postupovat a zdůraznili jim, proč je v těchto případech důležité nezříci se vlastní zodpovědnosti.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
15. července 2013 
 

vytisknout  e-mailem