Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidič byl obviněn ze spáchání trestného činu

JIHLAVSKO: Pod vlivem alkoholu přejel autem chodce 

Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvacetiletého muže z Jihlavska. Byl obviněn ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. V pátek 6. ledna řídil obviněný muž vozidlo Škoda Octavia v obci Puklice pod vlivem alkoholu. Plně se nevěnoval řízení automobilu a před devátou hodinou večer koly vozidla přejel muže, který ležel na vozovce a kterého předtím sám na místo přivezl.  Devětatřicetiletý muž utrpěl při dopravní nehodě těžká zranění.
Po dopravní nehodě šel řidič do nejbližšího domu, kde obyvatelům pouze sdělil, že na silnici leží vážně zraněný muž. Obyvatelé domu pak okamžitě přivolali zdravotnickou záchrannou službu a šli zraněnému pomoci. Na místo události vyjeli také policisté. Obviněný muž před jejich příjezdem odešel. Těžce zraněný muž byl převezen do jihlavské nemocnice, kde byl hospitalizován. Na počátku šetření neměli policisté k dispozici žádné informace o tom, za jakých okolností ke zranění muže došlo. Policisté provedli na místě důkladné šetření, zajistili nalezené stopy a vyslechli přítomné osoby. Na základě vyhodnocení všech zjištěných skutečností zjistili, že ke zranění muže došlo při střetu s vozidlem. Dále se jim podařilo získat poznatky, že se těsně po dopravní nehodě na místě nacházel mladý muž. Policisté zjistili jeho totožnost a po půlnoci muže vypátrali v restauračním zařízení. Jednalo se o mladého muže, který byl pod vlivem alkoholu. Choval se navíc agresivně. Policisté muže zajistili a převezli na protialkoholní záchytnou stanici. Prověřování vážné dopravní nehody převzali kriminalisté služby kriminální policie a vyšetřování. Následující den, v sobotu 7. ledna, se policistům podařilo vypátrat i vozidlo Škoda Octavia, kterým byl chodec sražen. Automobil policisté zajistili.
Při prověřování vážné dopravní nehody kriminalisté zjistili, že obviněný muž řídil v pátek 6. ledna vozidlo Škoda Octavia pod vlivem alkoholu. Před devátou hodinou večer přivezl poškozeného, který byl také pod vlivem alkoholu, před dům v obci Puklice. Zde spolujezdec vystoupil a řidič v jízdě pokračoval. V ulici se ale s vozidlem otočil a po stejné silnici se vracel zpět. Opilý muž však upadl a ležel na vozovce. V té době místem projížděl řidič, který devětatřicetiletého ležícího muže na silnici přehlédl a koly vozidla ho přejel.
 
Z provedeného prověřování tak vyplynulo, že obviněný muž se jako řidič osobního vozidla plně nevěnoval řízení, nesledoval situaci v provozu na pozemní komunikaci a řídil pod vlivem alkoholu, což mělo za následek vážné ohrožení života a zdraví jiného účastníka silničního provozu, kterému způsobil z nedbalosti těžkou újmu na zdraví.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
2. října 2012

vytisknout  e-mailem