Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidiči pod vlivem drog

JIHLAVA: Pro ostatní účastníky silničního provozu představují velké nebezpečí. 

Ve čtvrtek 7. října kontrolovali policisté na ulici Romana Havelky v Jihlavě řidičku vozidla Honda Civic. Jela ve směru z ulice Okružní. U pětadvacetileté řidičky provedli dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Test na zjištění požití návykové látky byl pozitivní na amfetamin. Žena se podrobila lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu. Policisté řidičce zakázali další jízdu. Je podezřelá ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích.
 
Řízení pod vlivem drog je přinejmenším stejně nebezpečné jako řízení vozidla pod vlivem alkoholu. V obou případech takový řidič představuje pro ostatní účastníky silničního provozu velké nebezpečí. Čím je hladina alkoholu nebo návykové látky u řidiče vyšší, tím víc je snížena jeho schopnost vozidlo řídit a je v silničním provozu nebezpečnější. Na odhalování těchto řidičů se proto policisté zaměřují v rámci dopravně bezpečnostních akcí ale i v rámci běžného dohledu nad silničním provozem. V případě, že u řidiče policisté zjistí požití alkoholu nebo drog, na místě mu zakážou další jízdu a je mu zadržen řidičský průkaz. Dále pak provádějí důsledné šetření a shromažďují důkazní prostředky. Věc poté v případě zjištění přestupku proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích oznamují k projednání příslušnému správnímu orgánu nebo v případě, že je zjištěno, že řidič řídil vozidlo ve stavu vylučujícím způsobilost, což obecně znamená, že je hodnota zjištěného alkoholu u řidiče vyšší než jedno promile alkoholu, zahájí úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Na základě znaleckého posudku jsou tři řidiči, u kterých bylo při kontrole zjištěno požití návykové látky, podezřelí ze spáchání trestného činu.
V pátek 23. dubna přistihli policisté před jednou hodinou v noci na ulici Smrčenská v Jihlavě dvaadvacetiletou řidičku vozidla Škoda Favorit, která řídila automobil pod vlivem drog. Test byl pozitivní na amfetamin. Byl vypracován znalecký posudek, z jehož závěru vyplývá, že intoxikace pervitinem odpovídala v době řízení vozidla míře intoxikace alkoholem při jeho hladině v krvi přesahující jedno promile. Žena tak řídil vozidlo ve stavu vylučujícím způsobilost. Policejní inspektor zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky jsou podezřelí také dvaatřicetiletý a sedmadvacetiletý muži. Staršího muže policisté přistihli při řízení vozidla pod vlivem návykové látky ve středu 24 března po druhé hodině odpoledne. Policejní hlídka ho zastavila na ulici Zrzavého ve vozidle Ford Fiesta.
Druhý muž řídil vozidlo Renault ve středu 28. dubna. Před druhou hodinou v noci ho policisté na ulici Telečská v Jihlavě zastavili a provedený test byl u muže pozitivní na amfetamin.
V obou případech byl vypracován znalecký posudek, z jehož závěru vyplynulo, že intoxikace pervitinem odpovídala u obou mužů v době řízení vozidla míře intoxikace alkoholem při jeho hladině v krvi přesahující jedno promile. Oba muži tak řídil vozidlo ve stavu vylučujícím způsobilost a hrozí jim tak přísnější postih než při podezření ze spáchání přestupku. Sedmadvacetiletému muži již policejní inspektor sdělil podezření ze spáchání přečinu.
 
Za spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky hrozí pachateli trest odnětí svobody až na jeden rok.
 
por. Bc Jana Kroutilová, komisař
8. října 2010

vytisknout  e-mailem