Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Telčsko má tři Gentlemany silnic

JIHLAVSKO: Žena a dva muži odvážně zasáhli u vážné dopravní nehody 

Gentleman silnicGentleman silnic
Titul Gentleman silnic ve čtvrtek 30. srpna v Telči společně předaly Česká pojišťovna a Policie České republiky. Irena Drevňáková, Roman Červenka a Jiří Kadlec získali v pořadí již 79., 80. a 81. ocenění za to, že bez zaváhání zasáhli u vážné dopravní nehody. Při ní vozidlo Volkswagen Polo s pětičlennou posádkou nejdříve narazilo do stromu, který auto následně odrazil do rybníka, kde postupně zmizelo pod hladinou. Tři ocenění poskytli zraněným mladým lidem první pomoc a přivolali na místo zdravotnickou záchrannou službu.
 
Na projektu Gentleman silnic spolupracuje Česká pojišťovna s Policií České republiky. Jeho cílem je motivovat motoristy i chodce k tomu, aby nebyli lhostejní vůči svému okolí. Gentlemanem silnic se stává ten, kdo osobně přispěje k záchraně života nebo jiným způsobem pomůže ostatním při závažné dopravní nehodě. „Hledáme lidi, kterým nechybí odvaha a schopnost se rychle rozhodnout,“ řekl Jan Marek z odboru komunikace České pojišťovny.
 
„Jsem velmi rád, že právě náš region má díky těmto třem statečným zachráncům ode dneška Gentlemany silnic,“ řekl plk. Mgr. Petr Petr, vedoucí Územního odboru Jihlava.
 
Mezi jednu z důležitých priorit policie patří zvyšovat bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. „Policisté denně dohlížejí na silniční provoz, organizují dopravně bezpečností i preventivní akce a na rizikových místech navrhují dopravně inženýrská opatření. Je ale nutné, aby šlo s těmito policejními aktivitami ruku v ruce zodpovědné chování řidičů i ostatních účastníků silničního provozu,“ uvedl plk. Petr Petr. Jak dále dodal, bohužel poměrně často totiž policisté vyjíždějí k vážným nehodám s nezvratnými následky na lidských životech a zdraví. Častokrát k tragické dopravní nehodě stačí např. jen okamžik nepozornosti, nebo když řidič přecení své schopnosti.
 
Na Jihlavsku zemřelo v letošním roce při nehodách již šest lidí. Naštěstí díky třem oceněným zachráncům nemusíme domýšlet, jak mohla červencová havárie vozidla do rybníku Roštejn také dopadnout.
 
Pět mladých lidí ve věku mezi patnácti a jednadvaceti lety mělo v úterý 24. července večer velkou smůlu. Poté co řidič po projetí pravotočivé zatáčky nezvládl řízení vozidla, přišel další sled velmi nepříznivých okolností. Po smyku totiž auto vyjelo ze silnice a narazilo do stromu. Při ničivém nárazu se všichni ve vozidle zranili, z toho tři spolujezdci těžce. Poté byl automobil odražen do rybníka, kde se přibližně v dvoumetrové hloubce postupně zcela potopil. Navíc ještě v místě, které je vzhledem ke stromům rostoucím na břehu ze silnice špatně viditelné. „Tento den měli ale všichni mladí lidé ve vozidle také ohromné štěstí, protože byli v blízkosti paní Irena Drevňáková, pan Roman Červenka a pan Jiří Kadlec. Všichni tři nezaváhali a pomohli,“ zdůraznil plk. Petr Petr.
 
Telč 24. 7. 2012Telč 24. 7. 2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
„Šla jsem tehdy po silnici s kočárkem a společně se sestřenicí asi sto metrů od místa nehody, když jsem za sebou uslyšela nejdříve prudké brzdění auta a pak náraz. Utíkala jsem k místu, kde jsem uviděla auto, jak klesá pod hladinu. Skočila jsem do vody, abych lidem uvnitř pomohla,“ vzpomíná na dramatické okamžiky Irena Drevňáková. V tu chvíli se k rybníku dostal i Roman Červenka, který zavolal ještě zdravotnickou záchrannou službu. Na pomoc velmi rychle přispěchal i Jiří Kadlec. Oba muži bez váhání skočili do rybníka a zamířili k potopenému autu.
 
Následující momenty by se daly přirovnat ke snímku z akčního filmu, přichystal je však život. Zraněná posádka, dva mladíci a tři děvčata, bojovala o život. Paní Drevňáková vytáhla jednu dívku za ruku z vozu a pomohla jí na břeh. Druhá dívka našla bezpečné místo na střeše vozidla. Jeden z mladíků však zůstal zaklíněný ve voze s obličejem pod vodou. „Podařilo se mi nejdříve vyprostit mu hlavu nad hladinu a mladíka dostat půlkou těla na střechu vozidla,“ vypráví Irena Drevňáková. Vzhledem k váze mladého muže víc nedokázala, byl však už při vědomí.
„Mezitím jsem se dozvěděl od dívky na střeše auta, že ve voze bylo ještě třetí děvče. Zraněnou jsem ji našel celou pod vodou, byla zaklíněná a v bezvědomí. Nešlo ji vyprostit, ale podařilo se mi jí vyčistit ústa, vytáhnout jazyk a přivést k vědomí,“ popisuje Roman Červenka další okamžiky. Společně s Jiřím Kadlecem děvčeti do příjezdu hasičů drželi hlavu nad vodou. „Následně jsme pomohli zbylé mladé lidí dostat postupně z auta na břeh. A to včetně druhého muže, který plaval ve vodě v silném šoku,“ doplňuje Jiří Kadlec.
 
I po příjezdu záchranářů do doby, než přiletěly vrtulníky a další sanitní vozy, trojice zůstala u zraněných mladých lidí, aby jim poskytla psychickou podporu.
 
Gentlemani silnic získali kromě originálního certifikátu také chytrý mobilní telefon s nainstalovanou aplikací. S její pomocí mohou jakoukoli nehodu velmi rychle nejen nahlásit policii, záchranné službě nebo hasičům, ale také mají při ruce praktické a zdravotnickými odborníky ověřené rady, jak poskytovat první pomoc.
 
„Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie České republiky, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní,“ řekl Jan Marek. Jak dále dodal, prvním Gentlemanem silnic se v prosinci roku 2004 stal pan Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo 81 lidí (z toho 14 žen) na 37 místech po celé České republice. Na Jihlavsku se jedná již o v pořadí druhé oceňování. V roce 2008 získal titul Gentleman silnic Jaroslav Janák, který zachránil život řidiči, který se vážně zranil při havárii vozidla.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
30. srpna 2012

 

Odkazy do noveho okna

Gentleman silnic

Gentleman silnic  

Detailní náhled

Gentleman silnic

Gentleman silnic  

Detailní náhled

Gentleman silnic

Gentleman silnic  

Detailní náhled

Gentleman silnic

Gentleman silnic  

Detailní náhled

Gentleman silnic

Gentleman silnic  

Detailní náhled

Gentleman silnic

Gentleman silnic  

Detailní náhled

Telč 24. 7. 2012

Telč 24. 7. 2012 

Detailní náhled

Telč 24. 7. 2012

Telč 24. 7. 2012 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem