Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vloupání do rodinných domů

PELHŘIMOVSKO: Pachatel odchází s bankovkami a šperky.  

Pelhřimovsko -    Od počátku letošního roku přijali policisté již sedm trestních oznámení, jejichž předmětem byla vloupání do rodinných domků. Pachatel působil ve třech případech v Pelhřimově, dále v jednom případě v Humpolci, Želivě, Zachotíně a v obci Staré Bříště. Ve většině případů do domu vnikl během dne a jeho zájem se soustředil na finanční hotovost a zlaté šperky. Celkem byla škoda na odcizených věcech a poškozeném zařízení domů vyčíslena na 222.000 korun.
 
 V loňském roce 2010 policisté zaevidovali 30 případů vloupání do rodinných domů, z nichž jedna třetina byla objasněna.
 
    Poslední vloupání do rodinného domu bylo nahlášeno v úterý tohoto týdne v Pelhřimově v ulici F.B.Vaňka. Pachatel, tak jako i v jiných případech, vnikl do rodinného domku během dne. Rozbil kusem betonu okno u sklepa a tímto způsobem se doslat do vnitřních prostor. Místnosti v domě prohledal. V jedné místnosti našel plechovou krabičku s 27.000 korunami. V hale odcizil peněženku s několika set eury a forinty. Na závěr z nočního stolu odcizil několik tablet léků na spaní. Majiteli vznikla celková škoda ve výši téměř 39.000 korun.
 
      Oznámení o předchozím vloupání do rodinného domu v Pelhřimově policisté přijali 6.února. Do domu v ulici Na Výsluní pachatel vnikl opět během dne a odcizil finanční hotovost a zlaté šperky. Škoda byla vyčíslena na 82.000 korun.
      Dne 26. ledna vnikl neznámý pachatel do rodinného domku v ulici Dvořákova v Pelhřimově. I tady odcizil zejména finanční hotovost a převážně zlaté šperky. Celková škoda dosáhla částky téměř 38.000 korun.
     Počátkem března, v noční době, pachatel vnikl do domku v obci Zachotín. Zde pachatel poškodil okna a vnikl do obývacího pokoje. Ovšem majitel měl v bytě nainstalována pohybová čidla se sirénou. Po spuštění sirény pachatel dům opustil, aniž by něco odcizil. 
 
      Na Humpolecku od počátku roku policisté zadokumentovali tři případy vloupání do rodinných domků.
 V lednu pachatel vnikl do rodinného domku v obci Staré Bříště. Tady odcizil láhve vína a láhve s tvrdým alkoholem a různý kovový materiál včetně součástek na motorová vozidla. Celkem vznikla škoda ve výši 8.000 korun.
     V druhé polovině ledna se vloupal pachatel do domu v ulici Hálkova v Humpolci. Zájem měl opět o peníze a zlaté šperky. Odcizil věci v hodnotě 58.500 korun, škoda na poškozených dveřích byla vyčíslena na 19.000 korun.
     Koncem února si pachatel vyhlédl novostavbu v obci Želiv, kde vypáčil balkonové dveře a z kuchyně odcizil zabudovanou sklokeramickou varnou desku. Z garáže nezapojený uskladněný centrální vysavač a ze sklepa nezapojený zavěšený elektrokotel. Celková škoda byla vyčíslena na 75.000 korun.
    
      
   K otázce zabezpečení rodinných domků hovořil por. Václav Slabý z oddělení obecné kriminality. „ Majitelé domků by měli zabezpečit u domů zejména přízemní okna pomocí mříží a uzamykatelných uzávěrů a kování. Určitě je dobré využít kamerový systém, nebo použít různé elektrické zabezpečovací systémy. Velkým pomocníkem majitelů domů se stávají i psi větších plemen. Také je přínosné využívat dobrých sousedských vztahů. V neposlední řadě bych upozornil majitele domů, aby nenechávali v domech a hlavně na viditelných místech větší finanční obnosy a drahé šperky. V každém případě se vždy obraťte na policii a do jejího příchodu vyčkejte a nepořádek způsobený zloději neuklízejte.
 
       Policisté se případem intenzivně zabývají. Rádi přijmou od občanů jakékoli informace, týkající se objasnění této majetkové trestné činnosti.
 

por. Bc. Hana Kotková, komisař
17. března 2011

vytisknout  e-mailem