Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vloupání do zahradní chatky

PELHŘIMOVSKO: Vypil becherovku, rozbil dřevěné zábradlí.  

Humpolec - Humpolečtí policisté přijali oznámení na neznámého pachatele, který se počátkem října vloupal na ulici Pelhřimovská v Humpolci do zahradního domku. Pachatel překonal drátěné oplocení a po rozbití okna vnikl do chatky. Tu prohledal, rozházel uskladněné potraviny, zapálil záclonu a na místě vypil litrovou lahev becherovky. Své řádění v chatě završil tím, že rozbil dřevěné zábradlí verandy.
Majitelce chatky byla způsobena škoda ve výši nejméně dvaadvacet tisíc korun.
     
       V letošním roce policisté na Pelhřimovsku evidují vloupání do čtyřiceti rekreačních objektů. Pachatelé většinou z chat odnášejí cennější věci jako elektroniku, různé nástroje, sekačky, křovinořezy, ale i alkoholické nápoje.
Někteří pachatelé však využívají chaty jako možnost, kde mohou přečkat několik dní v zimě. Zde potom pobývají, snědí potraviny, které naleznou a poté odejdou do jiné lokality.
   
      Právě v této podzimní době chataři provádí zazimování  rekreačních objektů.  Návrat po zimě je pro některé velkým překvapením, protože zjistí, že na chatě měli nevítané návštěvníky. Policisté radí, cenné věci z chat odvézt, chatu řádně zabezpečit a jestliže jsou v chatové oblasti osoby, které zde přebývají celoročně, nebo na chatu jezdí i v zimě, požádat je, aby k Vaší chatě nepravidelně zašli. Sousedé si tak mohou všimnout cizích lidí v rekreační oblasti, nebo mohou zjistit i vloupání do objektu.
   
      Policejní práce při objasňování vloupání do chat je velice složitá. Pachatelé se v chatových oblastech rychle pohybují a cestují po celé republice. Odcizené věci z chat prodávají pod cenou.
 Nicméně policisté se preventivně věnují i této oblasti trestné činnosti. Chatové oblasti procházejí, kontrolují a hovoří s chataři. Na zajištěných objektech zanechávají kontrolní lístky se základními údaji a radami od policie.    
 
 
por. Bc. Hana Kotková, tiskpe@mvcr.cz
20. října 2010
 

vytisknout  e-mailem