Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž byl obviněn ze spáchání pěti trestných činů

TŘEBÍČSKO: Muž dlouhodobě pronásledoval své příbuzné a dopouštěl se majetkové trestné činnosti 

Třebíčští kriminalisté zadrželi muže, který se dopustil série majetkové trestné činnosti a dlouhodobě pronásledoval své blízké. Sedmadvacetiletý muž byl obviněn ze spáchání celkem pěti přečinů. Jedná se o recidivistu, který byl již v minulosti opakovaně soudně trestán.
Od začátku července je muž trestně stíhán v souvislosti s dlouhodobým pronásledováním svých blízkých, spáchanými podvody a vloupáním, i poté se ale dopustil další majetkové trestné činnosti. Na začátku tohoto týdne kriminalisté muže zadrželi, byl obviněn z dalších spáchaných krádeží a následně na základě rozhodnutí soudu vzat do vazby, včera policisté muže převezli do věznice.
 
Případ pro třebíčské kriminalisty začal na konci června, když přijali trestní oznámení od ženy, kterou dlouhodobě pronásledoval její blízký příbuzný. Jednání muže bylo pro ženu obtěžující již několik let, v poslední době se ale agresivita muže stupňovala a žena tak vyhledala pomoc na policii.
Případ začali okamžitě prověřovat kriminalisté třebíčského územního odboru. Na základě šetření zjistili, že muž vyhledával přítomnost své příbuzné, zejména když byl pod vlivem alkoholu nebo drog. Choval se přitom agresivně, byl vulgární, vynucoval si pozornost, požadoval finanční hotovost a vyhrožoval fyzickým útokem i tím, že ohrozí svůj život. Za ženou chodil do místa jejího bydliště i zaměstnání, i když mu opakovaně sdělila, že si to nepřeje. Muž svoji příbuznou obtěžoval v denní ale často i noční době a cílem jeho násilného chování se stal i přítel a dcera ženy.
Dále kriminalisté zjistili, že od poloviny loňského roku muž pronásledoval nechtěnými častými návštěvami v místě bydliště také bývalou přítelkyni. Mladé ženě v nočních hodinách zvonil na domovní zvonek, dožadoval se kontaktu a vyhrožoval. Na konci června se navíc muž do bytu v Třebíči, kde jeho bývalá přítelkyně bydlí, vloupal a odcizil plynovou pistoli.
Provedeným prověřováním také kriminalisté odhalili, že se jedná o stejného pachatele, který se dopustil několika podvodů. Na konci května totiž nalezl osobní doklady a platební kartu pětadvacetiletého muže, který je ztratil, a poté se za něho vydával. „Ve třech případech předložil doklady v třebíčské prodejně při žádosti o úvěrovou smlouvu na odběr mobilního telefonu,“ řekl npor. Bc. Milan Špaček, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, v prvním případě byl muž úspěšný a z prodejny si odnesl mobilní telefon v hodnotě přes sedm tisíc korun, který následně prodal a peníze použil pro svoji potřebu, splátky ale následně nehradil. Ve zbývajících dvou případech mu byl úvěr zamítnut. Když nic netušící pětadvacetiletý majitel zneužitých dokladů obdržel upomenutí na zaplacení splátek za mobilní telefon, který si ale on sám nepořídil, podal na policii trestní oznámení.
 
Kriminalisté shromáždili důkazy a na začátku července zahájili trestní stíhání sedmadvacetiletého muže z Třebíče. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinů nebezpečného pronásledování, krádeže, porušování domovní svobody, podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ upřesnil komisař Milan Špaček. Obviněný muž byl v minulosti dvakrát soudně trestán za majetkovou trestnou činnost.
 
Muž byl dále stíhán na svobodě a kriminalisté prováděli další vyšetřování.
 
Při prověřování pěti krádeží, ke kterým došlo v červenci a na začátku srpna, ale na základě operativního šetření a vyhodnocení zajištěných stop a poznatků zjistili, že se jich dopustil již obviněný sedmadvacetiletý muž. Na začátku tohoto týdne kriminalisté muže důvodně podezřelého ze spáchání série krádeží zadrželi.
Zadržený muž vydal jízdní kolo, které získal při poslední krádeži, kriminalisté kolo zajistili a následně ho předají zpět jeho majiteli.
Policisté muže umístili do policejní cely.
 
Na základě shromážděných důkazů rozšířil policejní komisař trestní stíhání muže, a to opět o přečin porušování domovní svobody a přečin krádeže.
 
Muž je obviněn z toho, že na začátku července ve večerních hodinách vnikl na pozemek rekreační chaty v třebíčské zahrádkářské kolonii zvané Na Terůvkách. Dále se v polovině měsíce dostal do panelového domu na ulici Na Svahu a vloupal se do sklepní koje, ze které odcizil lahve vína, dětskou koloběžku a boty. Na konci července se muž v zahrádkářské kolonii Na Terůvkách po vypáčení dveří vloupal do rekreační chaty, kde přenocoval a odcizil strunový vyžínač. Ve čtvrtek 6. srpna vnikl v Třebíči otevřenými dveřmi do sklepních prostor rodinného domu na ulici Blahoslavova. Odcizil pánské kolo, se kterým vyšel před dům, byl ale přistižen, proto jízdní kolo upustil a z místa utekl. Poslední krádeže, ze spáchání které je obviněn, se muž dopustil v Hrotovicích. V bytovém domě na ulici Mírová vnikl do nezajištěné společné místnosti a odcizil horské jízdní kolo. Poté byl kriminalisty zadržen a odcizené jízdní kolo bylo zajištěno.
Ostatní odcizené věci muž prodal nebo vyhodil, alkohol zkonzumoval. Ke spáchání krádeží se přiznal.
 
Vzhledem k tomu, že se muž dopustil těchto dalších krádeží v době, kdy byl již trestně stíhán za předchozí trestnou činnost, vznikla u něho důvodná obava, že bude i nadále v páchání trestné činnosti pokračovat. Jedná se navíc o osobu bez bydliště a zaměstnání, vzniklo tak podezření, že se bude trestnímu řízení vyhýbat.
Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Soud následně rozhodl o vzetí muže do vazby a policisté ho poté převezli do brněnské věznice.
 
Případ kriminalisté dále vyšetřují.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
13. srpna 2015

vytisknout  e-mailem