Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Tisková zpráva

ŽĎÁRSKO: Korupce úředníků na Vysočině. 

     Policisté Územního odboru Služby kriminální policie a vyšetřování – oddělení hospodářské kriminality ve Žďáře nad Sázavou během dopoledne 13. ledna 2010 provedli zadržení tří podezřelých mužů. Při zadržení byla použita zásahová jednotka, protože dva pachatelé jsou legálními držiteli zbraní.

     Následujícího dne 14. ledna 2010 vyšetřovatelka sdělila jednomu z pachatelů obvinění ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku. Zbývající dva byli obviněni z trestného činu přijímání úplatku a pomoc k zneužívání pravomoci veřejného činitele. Jeden z mužů je zaměstnanec Městského úřadu ve Velkém Meziříčí, kde pracuje jako zkušební komisař. Zbývající dva jsou učitelé autoškol mající vazbu na Velké Meziříčí. Zadrženi byli na základě opatřených důkazů. Na této věci od počátku spolupracuje ministerstvo dopravy. Kriminalisté pracovali na tomto případu již delší dobu.

     Všichni zúčastnění ovlivňovali výsledky závěrečných zkoušek pro získání nebo rozšíření řidičského oprávnění různých skupin a podskupin.

     Na základě prohlídky domovních i nebytových prostor byla zajištěna finanční hotovost přesahující půl milionu korun. Je předpoklad, že se jedná o výnos z trestné činnosti. Dále kriminalisté zajistili známky o provedení měření emisí, známky o provedení technické kontroly a veškeré evidence o provozu autoškol.

     Obviněným hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až 8 let. Jedná se o první případ korupce takového rozsahu, který v rámci kraje Vysočina policie zadokumentovala.

Zpracovala: por. Mgr. Jana Martincová

vytisknout  e-mailem