Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Akce "CHATY" na Vranovské přehradě

ZNOJEMSKO: Pětadvacet policistů zkontrolovalo přes patnáct set chat.  

     Poslední únorovou středu se v okolí Vranovské přehrady konala rozsáhlá policejní akce. Zaměřili jsme se na kontrolu zabezpečení rekreačních objektů. Pětadvacet strážců zákona prošlo téměř polovinu chatové oblasti v těch hůře dostupných částech. Do akce se zapojili uniformovaní policisté z obvodního oddělení ve Vranově nad Dyjí, psovodi se psy, speciální pořádková jednotka z Brna a policisté na koních. Podařilo se jim zkontrolovat šestnáct set rekreačních chat a majitelům zanechat na viditelných místech lístek s datem návštěvy a stavem objektu. Nezjistili žádné chaty, do kterých by se někdo vloupal. Zaznamenali pouze jednu menší závadu. Jednalo se o pootevřenou venkovní část dvojokna. Vlastníka této chaty ihned telefonicky informovali, aby si svůj majetek řádně zabezpečil. 
     Na přední straně "Kontrolního lístku rekreačního objektu" je uvedené vždy datum provedené kontroly a telefonní číslo. Jedná se o číslo mobilního telefonu, který si policisté ve službě předávají. Je to nejrychlejší a nejúčinnější kontaktování strážců zákona v této lokalitě. Vranovští policisté mají dobrou osobní a místní znalost a snadno se s rekreanty domluví na tom, kde se jejich chata nachází a kam tedy mají v případě nutnosti přijet. Během roku pak tito policisté v rámci běžného výkonu služby objekty průběžně postupně projdou a třikrát až čtyřikrát zkontrolují.

     Během dnešního dopoledne se ozvali již dva chataři, kteří našli kontrolní lístek ze včerejší akce. Byli rádi, že policisté tyto akce provádějí a pomáhají tím střežit jejich majetek.

     Na zadní straně žlutých kontrolních lístků jsou následující preventivní rady:    
Desatero doporučení majitelům rekreačních objektů:
1. Nejčastěji vnikají pachatelé do chat násilným překonáním dveří a oken (vysazení, vyháčkování, vyražení, vypáčení či prokopnutí), věnujte proto dostatečnou pozornost jejich zabezpečení bezpečnostními zámky a západkami, zpevnění zárubně ocelovým pásem apod.
2. Klíče nenechávejte uschované na okýnkách, pod květináči, rohožkami apod.
3. Při dlouhodobé nepřítomnosti odvezte z chaty cenné předměty. Pachatelé se zaměřují především na elektroniku (TV, rychlovarné konvice, MW trouby, rádia, dalekohledy), ale i na nádobí, potraviny, alkohol a oděvy. Často bývá odcizeno též nářadí, vrtačky a sekačky na trávu.
4. Věnujte pozornost i zabezpečení kůlen a přilehlých objektů.
5. U oken zavírejte okenice, tyto je vhodné doplnit o elektronické zabezpečení. Zvažte zabezpečení oken pomocí mříží.
6. Dbejte na kvalitu uzávěrů, kování, okenních překladů a parapetů u oken, stejně jako na kvalitu zámků, zárubní a pantů dveří.
7. Myslete i na bezpečnost balkonových oken a dveří, zvažte instalování uzamykacího systému klika-klika nebo knoflík-klika s bezpečnostní cylindrickou vložkou.
8. Odstraňte "lákadla" (viditelně umístěné cenné předměty, otevřená okna a dveře, dostupné žebříky,...)
9. Zvažte pojištění objektu.
10. Nepodceňujte sousedskou všímavost, spolupracujte mezi sebou i s policií.
Prevence se musí vyplatit.

por. Mgr. Lenka Drahokoupilová, 27. února 2014

Odkazy do noveho okna

Akce CHATY (1)

Akce CHATY (1) 

Detailní náhled

Akce CHATY (5)

Akce CHATY (5) 

Detailní náhled

Akce CHATY (6)

Akce CHATY (6) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem