Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Téměř neprůhledná skla

ZNOJEMSKO: Řidiči musí tmavou fólii odstranit. 

     I letos jsme přistihli již několik vozidel s příliš tmavými bočními skly. Řidiče nebylo přes téměř černá okna vůbec vidět.
     Jedná se například o Škodu Octavia, kterou jsme zastavili minulý týden ve čtvrtek po poledni v Jevišovicích. Okna předních dveří propouštěla pouze 14,2 % světla a za volantem seděl čtyřiatřicetiletý řidič ze Znojemska. 
     Ještě nižší hodnotu jsme naměřili speciálním přístrojem v pátek před polednem u osobního vozu Mercedes. To projíždělo Znojmem po Pražské ulici a jeho boční skla propouštěla pouhých 12 % světla. Za tak tmavými skly není řidič vidět a nemá tím vzájemný oční kontakt s ostatními účastníky provozu na pozemních komunikacích. Při silniční kontrole vyšlo najevo, že vůz řídí sedmapadesátiletý muž z Třebíčska.
     Oběma mužům jsme na místě uložili pokutu tisíc korun a tónovací fólii musí odstranit. Okna předních dveří musí totiž propouštět alespoň 70 % světla. Za nerespektování tohoto důležitého bezpečnostního pravidla v dopravě lze uložit pokutu až dva tisíce korun.

por. Mgr. Lenka Drahokoupilová, 10. února 2015

vytisknout  e-mailem