Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství v Ostravě

MŘ Ostrava - Použili starou fintu a pak obrali dva muže 

Kriminalisté z Přívozu odhalili dvě krádeže na osobách, u kterých spolupachatelé použili starou fintu. Na základě získaných poznatků, operativním šetřením, ale také velkou měrou ke ztotožnění možných pachatelů dopomohly kamery v tramvajích. První skutek byl zaznamenán právě projíždějící tramvají.

V prvním případě 64letý poškozený měl na sebe upoutat pozornost i proto, že jeho chůze byla vrávoravá i zřejmě díky posílení alkoholu. Přistoupili k němu dva neznámí muži, jeden z nich se postavil před seniora a ve snaze odpoutat jeho pozornost mu nabízel nejdříve cigaretu. Poté, co neměl zájem, měl ho oběma rukama uchopit a začít s ním třást. Krátké nepozornosti hned využil druhý muž, který už stál za zády poškozeného a následně mu měl z kapsy kalhot vytáhnout peněženku. To však zaregistroval poškozený a domáhal se vrácení svých věcí. Jenže v tom si spolupachatelé peněženku měli přendat, vyndat z ní 800 korun a následně ji prázdnou vrátit seniorovi.

Druhý případ je velmi podobný a modus operandy jako přes kopírák. Tentokrát oslovili 41letého muže před restauračním zařízením s nabídkou opět koupi cigarety. Když poškozený neměl zájem, spolupachatelé se nevzdali. Jeden z mužů předstíral kolíbání a opilost, kterým chtěl zřejmě odvrátit pozornost a o poškozeného se začal opírat. Toho vzápětí využil druhý pachatel a ve chvilce nepozornosti poškozenému muži měl z tašky vyndat peněženku s finanční hotovostí 800 korun, doklady a platební kartou. Jakmile měli mít svůj lup pod kontrolou, z místa činu zmizeli neznámo kam.

Komisař 7. oddělení obecné kriminality Ostrava ve zkráceném přípravném řízení sdělil podezření 35 a 45 letým mužům ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Jelikož je starší ze spolupachatelů recidivista v rejstříku trestu má již dvanáct záznamu, nyní mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Mladšímu ze spolupachatelů hrozí až dvouleté vězení. Neobvyklá forma omluvy u obou mužů byla, že obratem oběma poškozeným zaplatili vzniklou škodu a z policejní služebny odcházeli s omluvou…

dne 2. září 2022

por. Bc. Eva Michalíková

 

vytisknout  e-mailem